Polens ekonomi skakar

2:54 min

I Polen oroas allt fler ekonomer av vad den nya regeringens politik innebär för investeringarna i landet och på sikt hela ekonomin. Flera varningar och nedgraderingar från kreditvärderingsinstituten har fått den övriga finansvärlden att reagera.

Aleksander Łaszek, chefsekonom vid finanstankesmedjan FOR i Warszawa, visar en utskrift över Polens börs- och valutakurser.

– Du ser här: stabilt, stabilt, och vi går bara nedåt.

Bägge kurvorna har sjunkit stadigt och det inte endast sedan parlamentsvalet i Polen i höstas. Den här utvecklingen började redan förra våren, berättar Aleksander Łaszek. Det var då som den nationalkonservativa kandidaten Andrzej Duda överraskande vann presidentposten och det stod klart att partiet Lag och Rättvisa, PiS, var på frammarsch i landet.

– Förväntningarna på Polen håller på att ändras och vi kan se det på investerarnas beteende. De börjar bli ängsliga, inte minst sedan Polen nyligen nedvärderades av Standard & Poors, och Moody's utfärdade en varning, säger Aleksander ŁAszek.

PiS-regeringen som nu suttit vid makten i Polen i fyra månader har gjort sig populär hos många väljare med löften om till exempel subventionerade mediciner till sjuka äldre. Samtidigt har oron bland de inhemska ekonomerna vuxit än mer.

Flera experter som tidigare uttryckt sitt stöd för regeringspartiet har nu börjat kritisera dem. Och många är skeptiska till själva kampanjflaggskeppet med fem hundra polska zloty, drygt tusen svenska kronor, per barn till landets barnfamiljer, som ska införas under våren. En reform som enligt säger Aleksander Łaszek saknar långsiktig finansiering.

- I år kommer det att gå ihop med hjälp av extra pengar från Polens centralbank och inkomster från utauktionerade mobilnätsfrekvenser, men nästa år kommer såna engångssummor inte att finnas. Och då har regeringen dessutom lovat att sänka pensionsåldern, säger han.

Omvärldens oro för den polska ekonomin har uttryckts från flera håll. I januari sade Swedbanks chefsekonom i Litauen att Polen är på att bli "ett lika oförutsägbart land att göra affärer i som Ryssland".

På FOR i Warszawa ser man inte utvecklingen som så dramatisk. Där är man mest orolig för en långsiktig kombination av regeringens politik och de utmaningar som Polen redan står inför.

- Den här regeringen kommer kanske inte att leda oss in i en kris, men de riskerar att bromsa vår utveckling som än i dag inte är i harmoni med andra stora länder i Europa. Trots Polens enorma framgångar de senaste tjugofem åren är vi fortfarande EU:s sjätte fattigaste medlemsland, säger Aleksander Łaszek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista