Fotboll på asylmottagningen Cara di Mineo, Sicilien.
1 av 3
Fotboll på asylmottagningen Cara di Mineo, Sicilien. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.
Guiseppe Manzella, tränare för laget Cara di Mineo.
2 av 3
Guiseppe Manzella, tränare för laget Cara di Mineo. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.
Poliser vaktar utanför Europas största asylmottagning på Sicilien.
3 av 3
Poliser vaktar utanför Europas största asylmottagning på Sicilien. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.

Fotboll svetsar ihop flyktingar på Sicilien

2:36 min

I Europas största asylmottagning som ligger på Sicilien har fotboll blivit viktig för integrationen i samhället. Båtflyktingar turnerar med mottagningens eget fotbollslag. Vår korrespondent fick tillstånd att besöka Cara di Mineo på Sicilien där säkerheten också är viktig för att ha kontroll.

- Jag vill verkligen ägna mig åt att spela fotboll i livet, jag ska försöka men livet är inte lätt, säger Brahim som är 19 år.

Han kom som båtflykting från Nigeria förra året. Som så många andra flyktingar jag träffat på Sicilien känner han en enorm tacksamhet inför italienarna för att ha blivit räddad till havs.

- Därför vill jag verkligen spela för Italien, säger Brahim.

De tränar på en plan framför pastellfärgade radhus. Mottagningen är ett tidigare amerikanskt militärområde och som ett helt samhälle. Här bor personer som vill stanna i Italien, som mest 4000 boende samtidigt. Fotbollslaget har klättrat två divisioner. Spelarna kommer från en rad olika länder, berättar tränaren Guiseppe Manzella.

- Från Gambia, Ghana, Guinea, Elfenbenskusten, från hela Afrika, enligt tränaren.

Men så säger Manzella att det inte är ett fotbollslag.

- Det är en grupp som smält samman till en familj eftersom fotboll är livet för de här spelarna, säger han.

Flera har fortsatt med professionell fotboll bland annat i lag utanför Rom och i Bundesliga i Tyskland. Asylmottagningen öppnade under arabiska våren. Integrationen går allt lättare, enligt mottagningschefen.

Men kriminella grupper på Sicilien har försökt söka upp människor här. Ridande poliser vaktar utanför och rader av polisbussar finns inne på området för att ha kontroll. Alla boende har en plastbricka som kontrolleras med en kortläsare vid besök i byggnaderna. Fotbollslaget har vakter på turnéer.

- Också svenske fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är en idol här och båtflyktingarna i laget vill att han kommer tillbaka till Italien, enligt tränaren Manzella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista