Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT.

Ylva Johansson ska ansvara för etablering av nyanlända

Statsminister Stefan Löfven organiserar om i regeringen, och låter arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bli ansvarig för att samordna etableringen av nyanlända.

Det innebär också att Ylva Johansson får gå in och ta initiativ på områden som andra ministrar har ansvar för på bostads- och utbildningsområdet.

– Jag får ett ansvar att både inrikta politiken och ta initiativ och ha helhetsansvaret också inne på andra statsråds områden även om de fortfarande har ansvaret att genomföra politiken och bereda frågorna på sitt område, säger Ylva Johansson.

Regeringen har idag ingen renodlad integrationsminister. Stefan Löfven utvidgar nu Ylva Johansson mandat. Hon får i uppdrag att se till att regeringens insatser vad gäller etableringen av nyanlända samordnas och blir så effektiva som möjligt. Och hon får alltså möjlighet att ta politiska initiativ som ligger på en annan ministers områden.

– Jag ser inget behov av att köra över någon. Men det blir min sak att se till att mycket av det som behöver göras verkligen blir gjort, säger Ylva Johansson.

Stefan Löfven nämner utbildnings och bostadspolitiken som områden där du kan gå in och ta initiativ. Det finns ju två ministrar på området, Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan. Båda miljöpartister. Tar inte de rätt initiativ på sina områden?

– Jo, de gör de. Hela regeringen jobbar för fullt med de här frågorna, men min uppgift blir att se till att på de många områden där flera statsråd är involverade där flera departement är involverade, att säkerställa att varje pusselbit faller på plats samtidigt.

Men vad är problemet idag då?

– Problemet idag är att vi har stora utmaningar i hela samhället och att den statliga politiken och regeringens politik måste hålla samman gentemot kommunerna och gentemot alla de människor som nu snabbt behöver få beslut, all den byråkrati som måste fungera för att man ska komma in i samhället alla de delar som måste fungera för att etableringen ska fungera. Att det inte blir stopp någonstans i systemet, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".