Mörk himmel ovanför lägenhetshus. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

SKL vill ha fler snabbproducerade bostäder

Utredare: Alla kommuner har behov av att bygga nytt
2:03 min

För att hjälpa kommunerna att få fram snabbproducerade bostäder som de flesta har råd att bo i så tar Sveriges kommuner och landsting nu fram en landsomfattande upphandling mot byggbranschen.

Från 2017 beräknas upphandlingen vara på plats.

Enligt Boverket behövs det 700 000 nya bostäder fram till år 2025.

Exakt hur stort det specifika behovet är av den typ av snabbproducerade bostäder som de allra flesta har råd med ska SKL nu ta reda på i en enkät bland landets kommuner.

Det blir ett mer exakt underlag till upphandlingen som nu utformas.

– Det vi kan se i dag är att alla kommuner har behov av att bygga nytt. Och det är en helt ny situation. Det vi har sagt att vi vill göra med den här upphandlingen är att stimulera utvecklingen av koncept, det vill säga byggsystem för bostäder och det kan se väldigt olika ut, säger Jan-Ove Östbrink är bostadspolitisk expert vid SKL.

Han fortsätter:

– All hjälp i att underlätta den här processen och att man inte behöver titta på all kompetens lokalt för granskning och produktion är ju jätteviktigt i det här läget.

Luleå kommun är en av många som utöver det som redan byggs idag nu planerar för snabbproducerade bostäder för att möta bostadsbristen på kort sikt. Och samhällsutvecklingschef Anna Lindh Wikblad tycker SKL:s upphandling fyller ett syfte.

– Det är jättebra att inte alla ska uppfinna hjulet igen. Och jag tror att det är otroligt bra att göra en genomlysning för att få en översikt över vad det finns för aktörer på marknaden. Alltså hur hittar vi de bostäder vi vill ha och hur undviker de vi inte vill ha, säger Anna Lindh Wikblad i Luleå.

Men precis som Jan-Ove Östbrink på SKL tycker hon det är olyckligt att den här delen av lösningen på bostadsbristen ibland enbart förknippats med moduler eller billigare ”containerboenden”.

Det handlar snarare om ett annat byggsätt än vid konventionellt byggande, menar SKL.

– Det handlar om att på olika sätt i fabriksmiljö kunna upprepa volymer. Men exakt hur de där systemen är uppbyggda, om det är moduler eller om det är olika typer av färdiga element som man sätter ihop på plats, det kan se olika ut och det får vi se i den här processen nu vad byggbranschen kan leverera. Det ska bli väldigt spännande, säger Jan-Ove Östbrink. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".