Trump är segerviss efter vinsten i Nevada.
Trump är segerviss efter vinsten i Nevada. Foto: Jae C. Hong

Trump utklassade sina motståndare

Trump vinner Nevada
1:45 min

I USA har affärsmannen Donald Trump utropats till segrare i Nevadas republikanska nomineringsmöten, efter att samtliga stora tevebolags vallokalsundersökningar pekar på en klar vinst för den kontroversielle presidentaspiranten:

Efter att Nevadas nomineringsmöten avslutats nu på morgonen tog det inte lång stund förrän flera stora amerikanska tevebolags intervjuer med de republikanska väljare som just lämnat sina röster visade att en majoritet valt just mångmiljardären, fastighetsmagnaten och den politiskt helt oprövade Trump som segrare.

Prognoserna, som bedöms som mycket säkra, stämmer den här gången väl med opinionsmätningarna inför Nevadavalet.

De visar att Donald Trump - en i början nästan helt avfärdad kandidat till den republikanska presidentkandidaturen - är på vinnarstråt.

Han ökar nu ytterligare sina chanser att verkligen bli den ena av de två slutkandidaterna i höstens kamp om Vita Huset.

Det återstår visserligen många primärval och nomineringsmöten innan den amerikanska primärvalssäsongen är över, men Trump-trenden är just nu tydlig, och varje vinst ger honom dessutom ytterligare vind i seglen framöver.

På den demokratiska sidan är det nu närmast dags för primärval i South Carolina på lördag, där står det mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, och enligt mätningarna inför det valet leder Clinton.

Nästa riktigt stora, och kanske avgörande, drabbning, äger rum på tisdag den första mars, den så kallade Supertisdagen.

Då håller elva delstater primärval för både demokratiska och republikanska väljare.

De av de båda partiernas hoppfulla aspiranter som tar hem flest röster och flest delegater där, lär ta en ledning som är närmast ointaglig inför sommarens partikonvent, då kandidaterna formellt nomineras.

Det finns dock fortfarande ett stort motstånd mot Donald Trump inom det republikanska partietablissemanget, och det går inte att utesluta en revolt mot Trump på konventet som kan komma att bli en stökig historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".