Arbetsmarknadsminiter Ylva Johansson och Ekots kommentator Tomas Ramberg
Arbetsmarknadsminiter Ylva Johansson och Ekots kommentator Tomas Ramberg Foto: TT
Löfvens regeringsförändring

Ylva Johansson i praktiken vice statsminister

När statsminister Stefan Löfven befordrar Ylva Johansson till överrock för integrationspolitiken gör han i praktiken Johansson till vice statsminister. Den som bär titeln idag, Åsa Romson, får ursäkta.

 

Som seden bjuder utsåg Stefan Löfven koalitionssystern Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till vice statsminister när S-MP-regeringen bildades hösten 2014. I realiteten har Romsons titel bara symbolisk betydelse, den förenas inte med några maktbefogenheter.

I stället har Löfven nu gjort partikamraten Ylva Johansson till sin verkliga vice. Som överrock till flera andra ministrar på det område regeringen ser som den viktigaste politiska frågan idag blir Johansson en superminister vars politiska tyngd bara överträffas av regeringschefen själv.

Under höstens och vinterns invandringsfeber har två andra ministrar dominerat den offenliga debatten. Inrikesminister Anders Ygeman och Justitieminister Morgan Johansson. Ygeman har ironiskt pekats ut som den verklige regeringschefen.

Men Socialdemokraterna vill bort från invandringsdebatten. Nu ska politiken tillbaka till partiets stora valfrågor arbete, skola och välfärd. Även miljöpartisterna, vars statsråd ser ut att degraderas av Johanssons befordran, vill rikta fokus på att få in de nyanlända snabbare i jobb och boende.

För Socialdemokraterna handlar det om att landa på välbekant vänster-högermark. Där debatten med de borgerliga handlar om klassiska s-frågor som låglönejobb. Miljöpartisterna hoppas å sin sida att satsningar på integration i framtiden ska göra det möjligt att återgå till en generös flyktingpolitik. Därför är det förmodligen lättare för MP att svälja Ylva Johanssons ökade makt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista