Det blir nej på grund av juridiska skäl och av rädsla för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar.
Det blir nej till surrogatmödraskap på grund av juridiska skäl och av rädsla för att kvinnor utsätts för påtryckningar. Foto: TT

Just nu: pressträff om Surrogatmödraskap

Det kommer av allt att dömma inte bli tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige.

Henrik Perälä, Ekot: Strax börjar presskonferensen på Rosenbad om behandling av ofrivillig barnlöshet, och vi kommer rapportera direkt. Vid klockan halv två kör vi igång.

13:23, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Det är den särskilde utredaren lagmannen Eva Wendel Rosberg och justitieminister Morgan Johansson som håller pressträff där utredningens förslag om surrogatmödraskap presenteras.

13:30, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Morgan Johansson inleder nu presskonferensen och lämnar ordet till utredaren.

13:33, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Fem sakkunniga experter från regeringskansliet har deltagit i utredningen, säger Eva Wendel Rosberg.

13:34, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Fokus har legat på om man kan slopa kravet genetisk koppling, om man kan genomföra surrogatmödraskap i Sverige och hur surrogatarrangemang i utlandet ser ut.

13:36, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Det är inte en mänsklig rättighet att till varje pris få barn, säger Wendel Rosberg.

13:37, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Första förslaget är att kravet på genetisk koppling ska slopas. Det leder till att fler kan bli föräldrar, säger Wendel Rosberg. Detta kräver ändringar i lagen om genetisk integritet.

13:40, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Donationer av könsceller ska inte få ge upphov till barn i mer än sex familjer.

13:41, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Donatorsyskon ska kunna söka information om varandra.

13:42, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Fördelen är att man ska kunna undvika att inleda en relation med någon man är släkt med.

13:43, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige. Det är förbjudet att handla med könsceller, därför kan det inte bli aktuellt. Utredningen föreslår också att man ska motverka surrogatmoderskap i utlandet, och i dag finns inget EU-land som tillåter det.

13:45, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Forskningen är bristfällig kring hur det gått för barn som är tillkomna genom surrogatarrangemang, vilket är ett av skälen till att inte tillåta surrogatmödraskap i svensk hälso- och sjukvård.

13:47, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Det finns även en risk att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar, framför allt i nära relationer, menar utredaren.

13:47, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Det finns även risk för kommersialisering av surrogatmoderskap, säger utredaren Eva Wendel Rosberg.

13:48, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Ett annat skäl är att det finns risk att rätten till självbestämmande åsidosätts, exempelvis när det gäller fosterdiagnostik.
Det ekonomiska ansvaret är också ett skäl till att inte tillåta surrogatmoderskap. Bland annat kan det innebära stora kostnader för vården.

13:50, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Föräldraskap bör inte uppnås genom kommersiella surrogatarrangemang utomlands. Och de länder där det genomförs ska länder ta större ekonomiskt ansvar för sådana arrangemang, något som skett den senaste tiden i Indien och Thailand, som begränsat möjligheten för utlänningar att bli föräldrar genom surrogatarrangemang.

13:53, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Utredningen föreslår att särskilda regler införs för dem som ändrat kön och blir förälder.

13:54, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: En kvinna som ändrat kön till man ska ha de rättigheter som en far har, och en man som ändrat kön till kvinna ska ha rättigheterna som en mor har till ett barn. Detta kräver lagändringar i Föräldrabalken.

13:56, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Förslagen ska träda i kraft 1 januari 2018, enligt utredningen.

13:56, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Nu ska utredningen ut på remissrunda innan det kan tas politisk ställning till förslagen.

13:57, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: På en fråga svarar utredaren Eva Wendel Rosberg att det i USA har förekommit att exempelvis två män skaffat barn med en surrogatmor där den ena mannens spermier använts, och då har amerikansk domstol fastslagit att båda männen är fäder till barnet. Enligt utredningen föreslås det att i Sverige ska enbart den ena mannen kunna vara juridisk pappa till barnet, i ett sånt fall.

14:00, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Och där avslutas pressträffen på Rosenbad, och därmed även Ekots direktrapportering.
Vi återkommer inom kort med sammanfattande text och radioinslag.

14:01, 24 February 2016

Henrik: Sverige är inte längre ett liberalt föregångsland. Hur kan S och MP, och för den delen även C, L och M, vara mot surrogatmödraskap? Varför får inte kvinnor bestämma över sina kroppar? Det är ju tillåtet i t.ex. USA, Australien m.m. Ska Sverige vara mindre liberalt än USA?

Henrik Perälä, Ekot: Ja, om utredningen klubbas igenom blir det här en annan linje än exempelvis i USA. Skälen som anges här är ju principen om att handel inte får ske med mänskligt organiskt material, och där ingår könsceller. Man vill inte se en kommersialisering av surrogatmoderskapet. Bland annat.

14:06, 24 February 2016

Lisa: Ska svenska myndigheter nu börja jaga svenskar som får barn utlands med hjälp av surrogatmödrar? Det är ju massor, säkert hundratals, par som varje år får barn utomlands på detta sätt. Har Sverige blivit stockkonservativt?

Henrik Perälä, Ekot: Nja, det som föreslås är informationsinsatser riktade till dem som funderar på att åka utomlands och bli föräldrar genom surrogatmoderskap. Men även riktat mot utländska myndigheter i länder som tillåter det.

14:26, 24 February 2016

Henrik Perälä, Ekot: Tack för att ni varit med oss i direktrapporteringen.

14:28, 24 February 2016

Regeringens särskilda utredare Eva Wendel Rosberg, som idag lämnar över sin utredning till regeringen, säger att orsaken till att hon säger nej är att det finns risk för att kvinnor utsätts för påtryckningar och att det är ett stort åtagande med flera risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista