Det blir nej på grund av juridiska skäl och av rädsla för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar.
Det blir nej till surrogatmödraskap på grund av juridiska skäl och av rädsla för att kvinnor utsätts för påtryckningar. Foto: TT

Utredare: Nej till surrogatmödrar

"Måste åka till USA för att få barn"
1:55 min

Regeringens utredning om surrogatmödraskap säger nej till att en kvinna ska kunna föda någon annans barn utan att ta betalt.

Ekot direktsänder och liverapporterar från Pressträffen 13.30.

Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som vill ha barn med hjälp av en surrogatmoder, är besvikna i dag.

– Jamen det är jättetråkigt, det är ett felaktigt beslut. Det är jättetråkigt och det är ett underkännande av de barn som redan finns i landet som har blivit till på det här sättet.

Utredaren Eva Wendel Rosberg väntas presentera sitt nej i dag. Det blir nej på grund av juridiska skäl och av rädsla för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar.

Det uppger SVT idag.

Altruistiskt surrogatmödraskap är tillåtet i flera länder. Kvinnan blir gravid åt någon annan. Hon tar inte betalt. Antingen förs ett befruktat ägg in i surrogatmammans livmoder, eller så befruktas surrogatmammans eget ägg. Efter förlossningen avsäger hon sig vårdnaden om barnet.

Riksdagspartierna är splittrade i frågan, över blockgränserna. Centern, Liberalerna och Moderaterna vill tillåta surrogatmammor. Vänstern och Kristdemokraterna är emot. Övriga partier har inte tagit klar ställning.

– De här föräldrarna eller paren som i dag inte kan få barn, på grund av att kvinnan, till exempel efter en cancerbehandling, har en skadad livmoder, de tvingas i dag åka till USA eller Indien för att få den här behandlingen. Det finns inga skäl för att de inte ska kunna få det i Sverige, säger Anders W Jonsson, vice partiledare Centerpartiet.

– Jag är väldigt glad över att utredaren landar i det. Att utnyttja kvinnors kroppar och utsätta dem för livsfara är inte rätt väg att lösa mäniskors barnlängtan, säger Rosanna Dinamarca som är feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Emma Henriksson, ordförande socialutskottet och kristdemokrat är också emot

– Det finns erfarenhet från andra länder. Det man kan se där att det legitimerar det som faktiskt är en handel, säger hon.

Nu tänker Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg åka till USA för att skaffa barn.

– Vi hade ju hoppats att kunna göra det här både av känslomässiga och praktiska skäl. Men nu verkar det som om det inte blir så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".