Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Foto: Jane Andersson / Sveriges Radio

Fridolin glad att Johansson får starkare roll

Fridolin glad Johansson får bestämma mer
1:50 min

Ylva Johansson får ansvar för att samordna regeringens politik för att ta emot nyanlända. Det innebär att hon kan ta initiativ och driva politik på områden med miljöpartistiska ministrar som utbildning och bostäder. Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är bara glad över Ylva Johanssons nya, överordnade roll i regeringen.

– Det här är en bra förstärkning som språkrören och statsministern har beställt från regeringskansliet. Vi måste säkerställa att vi klarar uppgiften att ge alla människor som kommer till Sverige en bra start. Det handlar om mitt ansvar med skolan, Mehmet Kaplans ansvar med bostäder och Ylva Johanssons ansvar med jobben.

Men är det inte bakslag för dig personligen som utbildningsminister, du får en överrock?

– Nähej, jag har varit med och beställt den här förstärkningen av regeringskansliet tillsammans med Åsa Romson och statsministern, skrattar Gustav Fridolin.

Ylva Johansson får alltså en ny, övergripande roll i regeringen - att samordna politiken för att ta emot nyanlända. Det gör att hon kan driva och samordna politik även vad gäller utbildning, bostäder, socialtjänstfrågor, vård och mottagningssystemet - områden som alla berörs av den senaste tidens flyktingström.

Och det är tydligt att Ylva Johansson får en särskild ställning i regeringen:

– Att jag får ansvar att både inrikta politiken och ta initiativ och ha helhetsansvaret - också inne på andra statsråds områden, även om de fortfarande har ansvaret att genomföra politiken och bereda frågorna på sitt område, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson kan i praktiken ses som en slags vice statsminister, något som stärker den socialdemokratiska dominansen i regeringen, men Gustav Fridolin väljer att enbart se det som en förstärkning av regeringen.

– Vi behöver det därför att den uppgift vi tar på oss som land när många människor kommer från krig och flykt är större än vad vi gjort någonsin tidigare.

Moderaternas andre vice ordförande Elisabet Svantesson är positiv till Ylva Johanssons ökade ansvar:

– Vi har ju problem med integration i Sverige och därför tror jag det är rätt att en person får det sammanhållna ansvaret. Det tar för lång tid att komma i jobb, vi har problem med utanförskap. Stefan Löfven borde ha gjort det här redan från dag ett.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".