Eva Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare om surrogatmödraskap tillsammans med justitieminister Morgan Johansson.
Eva Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare om surrogatmödraskap tillsammans med justitieminister Morgan Johansson. Foto: Erik Nylander/TT

Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige enligt utredning

I dag presenterades utredningen som regeringen tillsatt om olika sätt att utöka möjligheterna för barnlösa att kunna bli föräldrar.

Utredaren Eva Wendel Rosberg lämnar en rad förslag:

• Det ska bli möjligt för par och ensamstående kvinnor att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå assisterad befruktning med enbart donerade könsceller. Detta innebär att kravet på genetisk koppling mellan barnet och en förälder avskaffas. Barn som har kommit till med donerade könsceller ska under vissa förutsättningar kunna hämta in information om genetiska syskon.

• Surrogatmoderskap bör inte tillåtas inom svensk hälso- och sjukvård. Kommersiellt surrogatmoderskap bör motverkas.

• Svenska socialnämnders och domstolars behörighet att fastställa faderskap efter ett surrogatarrangemang i utlandet ska utökas.

• Det bör genomföras informationsinsatser om surrogatarrangemang i utlandet riktade till myndigheter och till personer som överväger sådana arrangemang.

• Särskilda regler ska införas om föräldraskapet för fall där personer får barn efter en ändring av könstillhörigheten, så att förälder får rättigheterna motsvarande det kön som personen ändrat till.

– Det är viktigt att det finns möjligheter även för ofrivilligt barnlösa att få barn och flera förslag från utredningen syftar till detta. Det är svåra avvägningar som utredningen haft att göra, där särskilt barnet och den som föder barnet ska stå i fokus, och jag konstaterar att utredningen landat i att inte lämna något förslag om att tillåta surrogatmoderskap i Sverige, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Utredningens förslag kommer nu att gå ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".