En person dammsuger, Vänsterpartiets budgetförhandlare Ulla Andersson. Foto: TT.
Det utvidgade rut-avdraget är en del av den blocköverskridande migrationsöverenskommelsen. Foto: TT.

Nej till V-krav om stoppat rut-avdrag

2:19 min

Regeringen och Vänsterpartiet förhandlar nu om vårbudgeten, som ska vara klar i mitten av april. Men Vänsterpartiet kommer inte att få igenom sitt prioriterade krav om att utvidgningen av rut-avdraget stoppas, enligt Ekots källor.

Vänsterpartiet tänker i budgetförhandlingarna ta strid mot utvidgningen av rut-avdraget, som ska gälla från den första augusti.

Det var i höstas som regeringen och allianspartierna enades om att även flyttjänster, IT-hjälp och ytterligare trädgårdsarbete ska ge rätt till skattereduktion - för att nyanlända lättare ska få jobb.

Vänsterpartiet är emot reformen - som dessutom påverkar budgeten - och vill sätta stopp för förslaget. "Vi har inte gått med på det här - det är inte vår politik", sade partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT i januari.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera kravet, med hänvisning till att budgetförhandlingarna pågår.

Men enligt Ekots källor är regeringen inte beredd att gå Vänsterpartiet till mötes. De nya tjänsterna i rut-avdraget ska alltså införas som planerat. "Vi kommer att göra exakt det vi har kommit överens om med de borgerliga i migrationsuppgörelsen", säger en person i regeringskansliet med insyn i förhandlingarna.

Företrädare för allianspartierna ger nu också ett tydligt besked: Om regeringen skulle säga ja till Vänsterpartiets krav så faller hela den migrationspolitiska överenskommelsen.

- Det här är ju en helhet som sex partier har valt att ingå tillsammans, och Vänsterpartiet ställde sig utanför. Och jag förutsätter att Stefan Löfven också fortsätter att betrakta det här som just en helhet och ingenting annat, säger Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson.

- Jag förutsätter ju att uppgörelsen ligger fast,. Det handlar om att se till att öppna de vägar vi kan in på arbetsmarknaden, det var för oss väldigt viktigt när vi slöt migrationsöverenskommelsen, säger Erik Ullenhag, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Vänsterpartiet har inför budgetförhandlingarna med regeringen också sagt att man vill slopa hela rut-avdraget - och använda de pengarna till att höja barnbidraget med 180 kronor i månaden.

Ett annat krav är tio nya miljarder till kommuner och landsting, så att de kan anställa fler i framför allt vården och omsorgen. "För Vänsterpartiet går det inte att stödja en budget utan satsningar på välfärden och investeringar i framtiden", skrev budgetförhandlaren Ulla Andersson i en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista