Svenska sedlar kassapparrat och Riksgäldsdirektör Hans Lindblad
Foto: Jessica Gow / TT, Pontus Lundahl / TT

Ljus prognos för svensk ekonomi

1:05 min

Riksgälden kom i dag med den hittills ljusaste i en rad av flera ljusa prognoser kring svensk ekonomi.

Riksgälden räknar med en BNP-tillväxt på 3, 3 procent i år och 2, 5 procent år 2017. Det är högre än både Riksgäldens tidigare prognoser och vad andra prognosmakare trott.

– Det vi konstaterar är att svensk ekonomi fortsätter att stärkas och något lite bättre och snabbar än vad vi räknat med. Det här genererar starkare offentliga finanser, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Riksgälden är den myndighet som sköter statens lån och dagens ljusa prognos innebär att lånebehovet bedöms minska framöver.

Två anledningar till att BNP-tillväxten just nu är så bra är Riksbankens expansiva penningpolitik och Sveriges höga flyktingmottagande.

– Detta driver upp den privata- och offentliga konsumtionen. På kort sikt får man en stimulanseffekt av det kommer in en massa människor i Sverige.

På längre sikt skriver Riksgälden att flyktingmottagandets påverkan på ekonomi bland annat avgörs av hur framgångsrik integrationspolitiken blir. Riksgälden varnar även för Sveriges beroende av omvärlden och att framförallt varuexporten spås växa blygsamt de närmaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista