Mäklaren Madeleine Norling i Stockholm, här med hunden Russin, tycker att det är bra att HD tagit upp frågan, och tror att domen kan skrämma dem som lägger fejkade bud. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio
Mäklaren Madeleine Norling i Stockholm, här med hunden Russin, tycker att det är bra att HD tagit upp frågan, och tror att domen kan skrämma dem som lägger fejkade bud. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

HD: Falska bud är bedrägeri

"Det skrämmer dem som använder sig av falska budgivare"
1:34 min

Om man lägger falska bud vid en budgivning för att trissa upp priset på en bostad, har man gjort sig skyldig till bedrägeri. Då ska böter betalas till köparen.

Högsta domstolens dom gäller en budgivning i Solna 2011. En kvinna drev upp priset med falska bud när hennes föräldrar sålde sin bostadsrätt. Genom kvinnans bud ökade priset med 200 000 kronor.

Det hela uppdagades när köparna begärde ut budhistoriken från mäklaren.

Kvinnan och hennes föräldrar åtalades för bedrägeri. De fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

Högsta domstolen (HD) har nu för första gången prövat den här typen av fall. Till skillnad från hovrätten kommer HD fram till att falska bud är bedrägeri.

– Effekten är att man rubbar förutsättning för en riktig budgivning, och att det leder vidare till ett avtal. HD har kommit fram till att det uppfyller kraven för skada respektive vinning. Detta är bedrägeri, säger justitieråd Anders Eka.

Skadeståndet ska bedömas utifrån vad priset på bostaden skulle ha blivit utan falska bud. Det är en svår uppgift att räkna ut, men oklarheter kring den summan ska drabba den som begått den brottsliga handlingen, säger Anders Eka.

– Och det innebär en fördel för de drabbade.

Mäklare Madeleine Norling i Stockholm säger att det är väldigt svårt att veta hur utbrett problemet är, men hon tycker att det är bra att HD tagit upp den här frågan.

Hon tror att domen kommer att ha en avskräckande effekt.

– Det skrämmer dem som använder sig av falska budgivare, och det skrämmer de falska budgivarna såklart. Absolut, det kan ju bli jättedyrt för dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".