12 000 flyktingar strandsatta i Grekland

1:59 min

Omkring 12 000 flyktingar och migranter är just nu fast i Grekland sedan bland annat grannlandet Makedonien infört striktare gränsregler.

Och antalet strandsatta människor väntas bara öka.

Situationen sätter den grekiska regeringen under hård press och i Aten anklagar man nu andra länder för att inte hålla vad man lovat i flyktingfrågan.

På ett torg i Aten sitter den 22-årige psykologistudenten Aman från Afghanistan och vet inte vad han ska göra.

– Talibanerna dödar människor som vi, unga människor som försöker utbilda sig, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Vi kan bara hoppas att gränsen ska öppnas.

Sedan grannlandet Makedonien i helgen beslutade att stoppa afghaner och bara låta syrier och irakier passera över gränsen från Grekland börjar läget bli alltmer akut på den grekiska sidan. Efter Syrien är Afghanistan det land som de flesta flyktingar och migranter kommer ifrån.

Samtidigt har striktare kontroller längs den så kallade Balkanrutten genom Europa mot länder som Tyskland gjort att fler blir fast vid gränserna.

Vid gränsövergången mellan Grekland och Makedonien har människor övernattat i bussar eller utomhus eftersom tälten som finns där är överfulla. Nya tillfälliga läger har satts upp utanför Thessaloniki i norr och i Aten. Fler ska vara på gång.

Vid EU-toppmötet i slutet av förra veckan ansåg Grekland att man fick garantier för att gränserna ska hållas öppna i alla fall fram till ett planerat möte i mars med Turkiet om flyktingkrisen. Nu anser man att grannländerna har brutit mot det.

Greklands migrationsminister Yannis Mouzalas har till och med liknat det som nu sker vid kuppliknande åtgärder. I går ringde premiärminister Alexis Tsipras sin holländska kollega och klagade över bristen på samförstånd inom unionen - Nederländerna är just nu EU:s ordförandeland.

Grekland har också reagerat mycket kraftigt mot att man inte bjudits in till dagens möte i Wien där flyktingfrågan diskuteras med flera länder på västra Balkan.

I dag träffar premiärminister Tsipras FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i Aten. Grandi sa under besök på den grekiska ön Lesbos i går varnade för ett ökat kaos när alltfler länder börjar stänga sina gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista