Förslag om barnlöshet idag:

Utökade möjligheter till provrörsbefruktning

2:10 min

Samtidigt som den statliga utredningen säger nej till surrogatmammor, säger den ja till utökade möjligheter att få barn med hjälp av provrörsbefruktning; så kallad assisterad befruktning.

Kravet på att ägget eller spermierna kommer från någon av föräldrarna föreslås tas bort.

– Om man är ofrivilligt barnlös så tror jag att det har stor betydelse och även om det då är donerade könsceller, blir det en biologisk koppling genom att kvinnan bär barnet och föder fram det, säger utredaren Lagman Eva Wendel Rosberg.

För att få göra en assisterad befruktning, provrörsbefruktning, i Sverige i dag, måste antingen ägget eller spermierna komma från någon av föräldrarna. Det måste finnas en genetisk koppling mellan barn och föräldrar.

Men den kopplingen vill utredningen ta bort.

I framtiden föreslås att både ägg och spermier ska kunna doneras från utomstående.

Samtidigt skriver utredaren att det kan vara första steget på en farlig väg mot en teknifierad människosyn där vi inom en snar framtid godtar sådant som betraktas som oacceptabelt i dag.

Utredningen föreslår också ett fortsatt förbud mot surrogatmammor i Sverige, där en kvinna bär och föder ett barn åt någon annan.

Ett av skälen är risken för att kvinnor kan utsättas för påtryckningar, kanske tvingas att föda barn åt andra.

Hur blir det om hon vill behålla barnet själv? Eller ångrar sig och vill göra abort?

Clara Berglund, generalsekreterare på Sveriges kvinnolobby gillar utredningens nej-förslag.

– Det handlar om att en kvinna kan hindras från att göra abort när hon bär en annan kvinnas barn, det handlar om att ett barn kanske föds med en funktionsnedsättning inte lever upp till de förväntningar som de beställande föräldrarna har, risken för havandeskapsförgiftning, depression. Att genomgå en graviditet och förlossning är inte riskfritt, säger Clara Berglund. 

Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna vill tillåta surrogatmammor, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej. Justitieminister Morgan Johansson ger en vink om vad han tycker.

– Jag tycker att argumentationen i utredningen är stark, bland annat när man pekar på riskerna för exploatering av kvinnor. Vi kommer att ta slutlig ställning när vi har sett remissynpunkterna, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista