Bolivias president Evo Morales vid presskonferensen tidigare i dag.
Bolivias president Evo Morales vid presskonferensen tidigare i dag. Foto: AFP

Bolivias president Evo Morales förlorade omröstningen

1:41 min

Nu står det klart att Bolivias president Evo Morales förlorade omröstningen om att förändra grundlagen. Därmed förlorade han även möjligheten att kunna ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

Evo Morales höll presskonferens i huvudstaden La Paz.

”Vi har förlorat ett slag, men vi är inte besegrade. Vi förlorade striden om att ändra grundlagen så att jag skulle kunna ställa upp i nästa presidentval, men det betyder inte att vi ger upp vår politiska kamp”, sa Evo Morales.

Uttalandet kommer i samband med hans första presskonferens sedan de officiella valresultatet blev klara. De visar att lite drygt 51 procent av bolivianerna röstade nej till att ändra grundlagen så att presidenten tillåts ställa upp för en tredje mandatperiod.

Evo Morales ägnade större delen av sitt tal till att kritisera hur journalisterna bevakat valkampanjen. Han hävdade att medierna gett alltför stort utrymme till högerpartierna, som försöker "förvirra folket."

Förlusten i folkomröstningen är det första politiska nederlaget för Morales sedan han kom till makten 2005. Bolivias ekonomi går bra och regeringen har lyft miljoner människor ur fattigdom, förbättrat infrastrukturen och stärkt ursprungsbefolkningens politiska inflytande.

Kanske kan man läsa resultatet i folkomröstningen som ett tecken på att demokratin fördjupats - Morales har nämligen förlorat även i regioner där regeringspartiet har solitt stöd, och det är därmed uppenbart att bolivianerna inte ser honom som en förutsättning för fortsatt ekonomisk utveckling.

Nu börjar spekulationerna om vem som kommer bli socialistpartiets kandidat i presidentvalet 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista