Högsta domstolen i Washington, USA. President Barack Obama.
Högsta domstolen i Washington, USA. President Barack Obama. Foto: AP

Barack Obama: Agerandet hotar Högsta domstolens trovärdighet

1:40 min

I USA tilltar maktkampen om vem som ska få den lediga platsen i Högsta domstolen.

Under onsdagen meddelade president Barack Obama att republikanernas agerande hotar domstolens trovärdighet.

Republikanernas agerande minskar domstolens trovärdighet, eftersom den mer och mer kommer att betraktas som politikens förlängda arm.

President Obama uttalade sig skarpt i dag efter tisdagens besked från republikanerna i senatens justitieutskott att de samfällt beslutat att sätta klackarna i backen för att stoppa Obama från att hinna utse en ny domare i Högsta Domstolen innan hans tid som president är över.

Senaten måste godkänna en nominering. Senaten är dominerad av republikaner som vill att nästa president ska få välja den mycket viktiga domaren, som kan få ett avgörande inflytande över centrala politiska beslut i USA.

Platsen blev ledig efter den konservative domaren Antonin Scalias plötsliga död.

Senatutskottet tänker inte ens fråga ut en kandidat som president Obama föreslår. Det sa senator John Cornyn, republikan från Texas.

Det finns ingen anledning att genomföra en utfrågning eftersom ingen ändå kommer att godkännas förrän efter presidentvalet, argumenterar utskottsmajoriteten och den republikanska ledningen i kongressen.

Det råder nu konstitutionellt tolkningskrig mellan partierna, samtidigt som det uppges i medierna att Obama överväger att föreslå den republikanske guvernören I Nevada, Brian Sandoval till platsen, ett drag som republikanerna redan sagt nej till men som demokraterna tycker visar hur oresoliga motståndarna är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista