Smartphone med appen BankID
Smartphone med appen BankID. Foto: Christine Olsson/TT

Kraftig ökning av andelen mobila betalningar

1:42 min

Andelen betalningar som görs med mobiltelefonen i Europa ökade kraftigt förra året.

Johan Lindström är Europachef för digitala betalningar på Mastercard.

– Tillväxtkurvan som inte var så brant under många år, har helt plötsligt gått upp och pekar rakt uppåt, säger Johan Lindström.

Betalningarna med hjälp av mobilen har ökat kraftigt sedan Samsung, Apple och även Androids betalsystem släpptes, även om de långtifrån finns i alla europeiska länder.

Det finns flera andra system för betalningen med mobiltelefonen, i Sverige finns exempelvis Swish.

Några exakta siffror på den totala ökningen vill Johan Lindström på Mastercard inte lämna ut, men han säger att ökningen är kraftig.

Jes Rasmussen på Eurocard jobbar med framtida betalningslösningar, och menar att det blir intressant att följa utvecklingen när Samsungs, Applesoch Androis lösningar blir vanligare.

– Det är spännande för det baserar sig på dagens infrastruktur i Europa, säger Jes Rasmussen.

Michael Shaulov är chef för mobiltelefonsäkerhet på amerikanska Checkpoint. Han menar att det kommer att bli viktigare att skydda sin mobiltelefon i framtiden, eftersom den kommer att bli mer attraktivt för hackare att attackera mobiltelefoner.

Inom ett å ett halvt år räknar Michael Shaulov med att det kommer att komma fler försök att hacka mobiltelefoner, och att mobiltelefonen används för betalning gör det mer attraktivt för bedragarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista