Julia Ivan, jurist på ungerska Helsingforskommitten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Julia Ivan, jurist på ungerska Helsingforskommitten är kritisk mot att Sverige skickar tillbaka asylsökande till Ungern. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Asylsökande utvisas till Ungern

4:35 min

Trots hård internationell kritik mot hur Ungern behandlar flyktingar skickar Sverige regelbundet tillbaka asylsökande dit i enlighet med den så kallade Dublinförordningen. I Ungern väntar i många fall fängelseliknande läger och mycket liten chans till att få stanna.

Ekot har träffat en syrisk trebarnsfamilj som sökt skydd i Sverige men som nu väntar på utvisning till Ungern.

– Det är som att vänta på att någon ska komma och döda dig, men du vet inte när det kommer att ske, säger Samir, som egentligen heter något annat.

Han är från Syriens huvudstad Damaskus och bor nu tillsammans med sin fru och tre barn, 7, 5 och snart 2 år gamla på ett asylboende i Sverige.
I juni förra året kom de med båt från Turkiet till Grekland. Det var den lättaste delen av resan, säger Samir, värst var det när de någon vecka senare nådde fram till Ungern.

– Vi behandlades mycket illa, andra intill oss blev slagna och de tvingade oss att lämna våra fingeravtryck, säger Samir.

Nu har svenska migrationsverket beslutat att Samir och hans familj ska skickas tillbaka till Ungern enligt Dublinförordningen som säger att det är det första EU-land som en person kommer till som ska pröva ansökan. Grekland är undantaget. Samir och hans familj har överklagat beslutet men Migrationsdomstolen har kommit fram till samma sak.

Under förra året och fram till i förrgår har 1 387 beslut fattats om överföring från Sverige till Ungern. Sverige har ställt frågan om överföring till Ungern i 4 000 fall men i flera fall har Ungern sagt nej. Under 2015 genomfördes 139 överföringar från Sverige till Ungern, 431 fall lämnades över till polisen. Många tros ha avvikit av rädsla för att skickas tillbaka dit.

Julia Ivan, jurist på Helsingforskommittén i Ungerns huvudstad Budapest, tycker att Sverige gör fel.

– Människor som redan är traumatiserade riskerar att traumatiseras ännu mer på grund av att man låser in människor här, och vi har sett många fall där människor som uppfyller kraven för att få asyl inte får det.

I Ungern kan en asylsökande hållas inlåst i upp till ett halvår. Barnfamiljer vistas i öppna läger.

Och i de allra flesta fall, säger Julia Ivan, granskar inte ens de ungerska myndigheterna skyddsbehoven eftersom Ungern anser att Serbien är ett säkert asylland. Och eftersom nästan alla kommit till Ungern via Serbien utvisas de asylsökande dit. Fast problemet, säger Julia Ivan, är att Serbien inte tar emot några.

Ungern har kritiserats hårt av bland annat Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter för hur man behandlar flyktingar och migranter.
Bland annat kritiserar man den lag från i höstas som gör det till en kriminell handling att korsa den ungerska gränsen utanför de ordinarie gränsövergångarna. Hittills har över tusen personer dömts, främst till utvisning.

Migrationsdomstolar i flera länder, bland annat Danmark och Nederländerna, har beslutat att inte skicka tillbaka asylsökande till Ungern. Men Fredrik Beijer som är rättschef på svenska migrationsverket försvarar Sveriges agerande.

– Just nu granskas fall i Europadomstolen för mänskliga rättigheter om överföringar till Ungern är förenliga med de mänskliga rättigheterna. Kommer domstolen fram till att det inte är förenligt är också Sverige skyldigt att följa det beslutet, säger Fredrik Beijer.

Samir från Syrien som väntar på att skickas tillbaka till Ungern säger att han inte är rädd för egen del, det är barnen han tänker på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista