En ung iransk kvinna delar ut flygblad inför valet.
1 av 4
Unga iranier kampanjar för reformkandidater. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Två unga iranska valarbetare.
2 av 4
Unga iranska kvinnor vill ha förändring. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Två unga iranska kvinnor.
3 av 4
Många unga kvinnor valkampanjar för reformkandidaterna. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Den iranska väljaren Massoumeh.
4 av 4
Massoumeh ser reformisterna som en fara. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Unga iranier hoppas på förändring

2:27 min

I morgon är det parlamentsval i Iran. Ett val som blir ett slags omröstning om hur president Rouhani öppnat Iran mot omvärlden.

I går varnade Irans högste ledare Ayatollah Khamenei för västerländsk infiltration och han uppmanade iranierna att försvara landet mot väst - ett slags kritik av Rouhani. Men många unga hoppfulla iranier valkampanjar ivrigt för reformkandidaterna.

– Rösta på hoppet, rösta på reformlistan - säger 24-åriga Negin när hon delar ut flygblad utanför tunnelbanan i södra Tehran.

Till mig säger Negin att hennes främsta mål är att stoppa de konservativa politiska hökarna - de som är emot all förändring och till och med är ledsna att president Rouhani i och med kärnenergiavtalet lyckats få de sanktionerna hävda.

Negin hör till dem som fick ny politisk energi när president Rouhani började bryta Irans internationella isolering och hon säger att reformister i parlamentet är Irans enda hopp - även om all förändring går långsamt.

Men det Negin kallar hopp, ser andra som västerländsk infiltration och i konservativa kretsar har reformlistan som Negin stöder, fått öknamnet Engelska listan, det vill säga något som går emot den iranska revolutionens principer.

53-åriga Massoumeh, som just avböjt ett av Negins flygblad, ser reformisterna som en fara - men, säger hon, förhoppningsvis - inshallah, om gud vill, - får de inte så många platser i parlamentet.

Massoumeh hör till de iranier som tycker att den förre presidenten Ahmadinejad var bättre än Rouhani. Ahmadinejad, som blev till åtlöje i omvärlden, var populär bland många i södra Tehrans arbetardistrikt och Massoumeh säger att han brydde sig mer om folket, pensioner, löner, och bostäder.

Två läger i morgondagens val, men också många som överväger att inte rösta, som ingenjören Milad, som är emot hela systemet med religionsstyrd politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista