Sydsudanska flyktingar i flyktinglägret i Etiopien.
Sedan kriget i Sydsudan bröt ut i december 2013 har delstaten Gambella i Etiopien tagit emot över 260 000 flyktingar. Foto: Mattias Areskog/ TT

Ban Ki-moon deltar i fredsförhandlingar i Sydsudan

1:33 min

I dag anländer FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon till Sydsudans huvudstad Juba för förhandlingar med presidenten. Läget där är spänt just nu. Ett fredsavtal har ingåtts, men samtidigt rapporteras om strider och plundring på olika håll i landet.

Ban Ki-moon anländer nu på förmiddagen till Juba i världens nyaste land som trasats sönder av inbördesstrider sedan mitten av december 2013. Han kommer att träffa Salva Kiir och göra ett besök på en av de FN-baser som också fungerar som flyktingläger.

Samtalen kommer att fokusera på det fredsavtal som skrevs under i höstas mellan de stridande parterna, presidenten och ärkerivalen Riek Machar. Enligt avtalet ska delar av den sydsudanesiska armén dra sig ur huvudstaden. Några tusen av Riek Machars rebellstyrkor ska installeras i Juba, i städer som Malakal, Bor och Bentiu.

I februari i år utsågs Machar i enlighet med fredsavtalet till premiärminister, men han har sagt att han inte kommer att återvända förrän hans styrkor är på plats. Det är en skör balansgång. Bägge parter disponerar betydande styrkor och bägge sidor har enligt flera rapporter gjort sig skyldiga till krigsbrott. Tiotusentals har dödats och över 200 000 har sökt skydd vid olika FN-baser.

Ute i landet är det fortfarande mycket instabilt. I mitten av februari angreps en FN-bas i Malakal där minst 18 personer dödades. Enligt FN bar angriparna regeringsarméns uniformer. I går fortsatte strider i Pibor i den östra delen av landet där minst 35 personer uppges ha skadats. Där ska också Läkare utan gränsers sjukstuga ha angripits och plundrats och personalen tvingades söka skydd vid en närbelägen FN-bas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista