Två kvinnor på arbetsplats.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kvinnliga kommunchefer får bättre betalt än manliga

1:49 min

Kvinnliga kommunchefer och toppolitiker har bättre betalt än många manliga.

Det är början på en kvinnlig frammarsch bland chefer inom den kommunala världen, tror Staffan Isling, kommundirektör och ordförande i kommundirektörsföreningen.

– Jag tror att kvinnor är beredda att kliva fram och söka de här positionerna mer. Jag tror att det kommer att bli allt fler kvinnliga kommundirektörer i Sverige. Det kommer att bli en majoritet. Det är min spådom, säger Staffan Isling.

När Staffan Isling började som kommunchef själv för tjugo år sedan, var drygt var tionde chef kvinna. Nu är det ungefär var tredje kvinna.

Kvinnor är i majoritet på universiteten och inom många kommunala jobb. Och de ersätter nu allt oftare manliga chefer. De får lite högre lön än männen som de ersätter, vilket drar upp snittet, och det märks.

På tre år har snittlönen för kvinnliga kommunchefer gått från att vara jämställd med männens till att ligga 900 kronor över, visar en kartläggning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Bland politiskt tillsatta chefer tjänar kvinnorna 1 500 kronor mer än männen.

Annika Elias, ordförande för fackförbundet Ledarna, blev glad och lite häpen när hon såg siffrorna.

– Kvinnor som är chefer tjänar alltid mindre än män som är chefer, även på topposter. Det här är första gången jag ser exempel på motsatsen. Jag blev glad och lite förvånad därför att utvecklingen annars går så långsamt på det här området, säger Annika Elias.

Finansbor­garrådet Karin Wanngård (S) i Stockholm tror inte att de kvinnliga chefernas löneökningar bara beror på att de blir fler.

– Vi har också sett tidigare att de fåtal män som har funnits har tjänat mer än kvinnorna. Jag tycker att det är på rätt väg, att vi kan se en trend där kvinnorna dels får de höga och ibland de högsta positionerna. Man ser till arbetets innehåll och värdesätter efter det man presterar, oavsett kön, säger Karin Wanngård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista