Flyktingar i Grekland och Alexis Tsipras, Greklands premiärminister.
Flyktingar i Grekland och Alexis Tsipras, Greklands premiärminister. Foto: AP

Grekland hotar lämna EU:s uppgörelse

Morgan Johansson: Läget dramatiskt
1:47 min

EU:s migrations-och inrikesministrar träffas i Bryssel i dag. Bara det senaste dygnet har sprickan mellan olika EU-länder blivit djupare. Flyktingkrisen diskuteras och Grekland hotar att lämna EU:s uppgörelser om hur flyktingar ska tas om hand.

Österrike beslutade i förra veckan att bara ta emot 80 asylsökande flyktingar per dygn.

– Läget är förstås väldigt dramatiskt för EU. Det blir såhär när man inte lyckas enas om gemensamma lösningar kring omfördelning. Då blir medlemsländerna hänvisade till att hitta på egna lösningar. Det är bekymmersamt för EU totalt sett, säger Morgan Johansson (S).

Vad kan ni bestämma om i dag?

– Vi måste fortsätta att driva på gemensamma europeiska lösningar när det gäller omfördelning, och att försöka hitta lösningar för Greklands sida här.

I går kväll dundrade den grekiske premiärminister Alexis Tsipras i det grekiska parlamentet i Aten att han inte kommer att gå med på några ytterligare överenskommelser inom EU om flyktingfrågan. Han anser att ansvar och börda måste fördelas rättvist mellan EU:s länder och med det hotar Tsipras att lämna samarbetet inom EU om just flykting- och migrantkrisen.

Bakgrunden är bland annat Österrikes hårt kritiserade beslut förra veckan att bara ta emot 80 asylsökande per dygn. Andra länder på Balkan, där de allra flesta flyktingar och migranter kommer in via EU, har också skärpt gränskontrollerna betydligt. Det gör att flyktingar fastnar och blir kvar i exempelvis Grekland utan möjlighet att ta sig vidare in i EU.

Flyktingar och migranter som hamnar i kläm vet inte vad de ska göra. Samtidigt är det vinter och många fryser och saknar mat.

Något direkt besked till Grekland om snabba insatser med extra stöd och hjälp väntas ändå inte komma vid dagens migrationsministermöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".