Elisabeth Holming-Schiller är t.f. vd på Svenska Flygbranschen.
Elisabeth Holming-Schiller är t.f. vd på Svenska Flygbranschen. Foto: Johan Nilsson / TT

Varma måltider stridsfråga i flygkonflikt

2:09 min

Ännu är oklart hur flygpassagerarna kommer att drabbas av den nya konflikten inom flyget.

Piloterna inom Svensk Pilotförening, som jobbar på ett brittiskt bemanningsföretag har börjat strejka, vilket bland annat leder till en del inställda SAS-flygningar.

Konflikten gäller, bland annat, att piloterna vill få äta en varm måltid på marken, under långa arbetspass.

– Många gånger löses matfrågan så att piloterna erbjuds att få mat ombord på flyget, men då är det kall mat på de här ganska små flygplanen. De har inga ugnar och det är inte så lätt att värma mat utan ugn, säger förhandlingschef Elisabeth Holming-Schiller som också är t.f. VD på Svenska Flygbranschen. 

Frågorna om var och när piloterna ska äta, hänger också ihop med flygtider och arbetsscheman och hur länge flygplanen kan stå stilla på marken, när passagerarna kliver av och de nya resenärerna stiger på planen. 

Grundfrågan gäller ett helt nytt kollektivavtal med många olika detaljer, mellan Svensk Pilotförening och det brittiska bemanningsföretaget Global Employer Company, GEC. Det företaget hyr ut piloter till det brittiska flygbolaget Flybe, som anlitas av SAS och många andra flygbolag på vissa linjer. Idag ställs SAS-avgångarna mellan Arlanda och Ronneby, Åbo och Wasa in. 

Samtidigt har Unionen, som organiserar kabinpersonalen, haft en konflikt med samma flygbolag om ett kollektivavtal. Häromdagen kom parterna överens om ett avtal. 

Pilotföreningens stridsåtgärder rymmer förutom strejken också bland annat övertidsblockad för cirka 900 piloter i andra flygbolag. 

Parterna har suttit nästan hela natten utan att komma överens. Medlaren Jan Sjölin säger till Ekot att som läget ser ut just nu är läget låst. Men om och när parterna vill, kommer medlarna gärna in igen för att hjälpa till att ro ett avtal i hamn.

Arbetsgivarna har svarat på strejken med en lockout som träder i kraft på lördag.

Än så länge är det oklart hur många flygningar som kommer att ställas in om konflikten trappas upp. Pilotföreningens förhandlingschef Tommy Larsson säger till TT att man räknar med omfattande störningar som förseningar och inställda flyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista