Svenska kronor. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Svensk ekonomi växer

"Företagen är fortsatt optimistiska"
1:35 min

Den svenska ekonomin växer och företagen är nöjda och planerar att anställa fler, visar Konjunkturinstitutets (Ki) barometer för februari som presenterades i dag.

Maria Billstam är chef för barometern.

– Läget är fortfarande starkt och företagen är fortsatt optimistiska, säger Maria Billstam.

Det är många sektorer som redovisar optimistiska planer.

– Det gäller alla sektorer: industri, bygg, handel och privata tjänstenäringar. De redovisar optimistiska anställningsplaner på tre månaders sikt. Man är alltså optimistisk om att kunna nyanställa framöver.

Läget är fortsatt starkt för svensk ekonomin. Februaribarometern föll något från en rekordhög nivå för tillverkningsindustrin i förra månaden, men siffrorna visar på en starkare tillväxt än normalt i den svenska ekonomin.

Konjunkturinstitutet har frågat över 6 000 företag och intervjuat 1 500 hushåll om förväntningarna på den närmaste framtiden.

Företagen är nöjda med sina varulager, med beställningarna och ser optimistiskt på produktionen och möjligheten att anställa på tre månaders sikt.

Tvärtom är det med hushållens framtidsutsikter. Hushållen har en fortsatt pessimistisk syn på den svenska ekonomin. När det gäller hur den egna plånboken ska utvecklas, är siffrorna de mest positiva på drygt åtta år.

Bland företagen, finns det en sektor som sticker ut och som för sjätte månaden i rad visar på ett mycket starkt läge, säger Maria Billstam.

– Byggsektorn sticker ut. Där har de varit optimistiska länge om sysselsättningsutvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".