En person krattar löv.
L har bland annat tittat på Mariefred där migranter utför jobb i trädgårdar och hem. Foto: Erlend Aas/TT

L: Låt fler ta skattefria jobb

"Det kan vara trädgårdsarbete"
1:25 min

Liberalerna vill att fler ska slippa skatt och sociala avgifter för smärre enklare jobb. I dag ligger gränsen för skattebefrielse på 1 000 kronor per år. L vill höja den till 3 000 kronor.

– Det kan vara i trädgården, kratta löv eller att rensa i rabatterna. Vi vill höja den gränsen så att det blir enklare och mer fördelaktigt att anlita andra personer, säger partiets skattepolitisk talesperson Mats Persson.

I dag kan privatpersoner anlita varandra för enklare arbeten utan att behöva deklarera det. Men det gäller ersättningar på max 1 000 kronor på ett år. Höjer man den gränsen till 3 000 kronor, då kan ett par hundratusen personer gynnas, menar Liberalerna.

– Vi tänker oss dem som står en bit ifrån arbetsmarknaden i dag, det vill säga nyanlända och ungdomar som har svårt att få in en fot. Med det här förslaget blir det enklare för privatpersoner att anlita dem, säger Mats Persson. 

Reformen skulle kosta staten 176 miljoner per år och partiet kommer under våren att berätta hur de vill finansiera den.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera förslaget. Hon hälsar via presstjänsten att det inte är något som regeringen tittar på inför vårbudgeten.

Liberalernas allianskollegor däremot ställer sig positiva till alla förslag som, enligt dem, gör det lättare att anställa.

– I Mariefred har man tillämpat ett system där man anlita utländska EU-migranter som utför jobb i människors trädgårdar och hem. Det här är ett sätt att på bred front öppna upp för enkla jobb och en ny arbetsmarknad, säger Mats Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".