Palmegruppen håller pressträff, här representerade av spaningsledaren Dag Andersson, förundersökningsledare Kerstin Skarp från Åklagarmyndigheten och chefen för Palmegruppen Hans Melander.
Palmegruppen håller pressträff, här representerade av spaningsledaren Dag Andersson, förundersökningsledare Kerstin Skarp från Åklagarmyndigheten och chefen för Palmegruppen Hans Melander. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inga nya spår men palmeutredare optimistiska ändå

Palmegruppen vill ha in fler tips
2:22 min

Nya tips och mer detaljer. Det är vad Palmegruppen önskar att få in. Det framkom vid den pressträff i dag där åklagare och spaningsledning gav en övergripande bild av utredningen.

Det förundersökningsledare Kerstin Skarp helst skulle vilja se är till exempel ett vapen. Något som kan knytas till platsen, brottet och de kulor som hittades.

– Jag skulle också vilja att de som lämnar tips kan ge oss detaljer som går att kontrollera och som kan föra utredningen framåt.

Inga dramatiska fakta kom fram på pressträffen utan mycket handlade om att återge redan kända fakta, om PKK-spåret, polisspåret och sydafrikaspåret. Det senare vill Palmegruppen granska närmare efter ny information från en före detta diplomat och från Sida.

Enligt Palmegruppens chef Hans Molander har den så kallade fantombilden som togs fram efter mordet nu resulterat i omkring 8 000 tips. Han tonar idag ner betydelsen av bilden.

– Sannolikt är det inte gärningsmannen tyvärr. Det har varit en stor belastning för utredningen.

Även det så kallade polisspåret, att det skulle vara poliser som skulle ligga bakom mordet på Olof Palme, avfärdas av Palmegruppen. 

Över 10 000 personer har hörts om mordet, 133 har erkänt och det finns över 87 000 persondokument i Palmegruppens databas. I utredningen förekommer också 4 296 fordon.

I dag arbetar gruppen med flera spår. Dels Sydafrikaspåret – att Olof Palme skulle ha mördats på grund av sin kamp mot apertheid. gruppen har också fått in 80 vittnesmål om att det var flera personer med walkie talkie som befann sig sig nära mordplatsen vid tiden för mordet.

Fortfarande pågår arbetet med att få de personerna identifierade.

Förundersökningsledare Kerstin Skarp från Åklagarmyndigheten säger sig inte se att man kommer närmare en lösning på mordet men  ambitionen och målsättningen är naturligtvis fortsatt är att lösa det. Och hon uttrycker också en viss optimism.

– Det är mer allmänt att jag har en framtidstro på att det kommer att kunna lösas.

Den 28:e februari, på 30-årsdagen av mordet, kommer en tipsmottagning vara öppen mellan klockan 14-22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".