Pelle Gustafsson är chefsläkare på LÖF. Vårdcentral i Huddinge.
Pelle Gustafsson är chefsläkare på LÖF. Vårdcentral i Huddinge. Foto: Henrik Montgomery / TT, Anna Larsson / Sveriges Radio

Fler patienter anmäler sjukvårdsskador

2:01 min

Antalet anmälningar för att få ekonomisk ersättning för patientskador som orsakats av sjukvården, ökade förra året med nio procent.

Men någon ökning av ersättningen har inte, visar statistik från försäkringsbolaget LÖF, som presenterades i dag.

Antalet patienter som förra året fick ekonomisk ersättning från landstingens ömsesidiga försäkringsbolag LÖF har inte ökat nämnvärt, trots att antalet anmälningar om vårdskador 2015 var betydligt fler. 

Antalet anmälningar ökade förra året med nio procent och orsaken tros vara en ökad medvetenhet hos patienterna och att antalet ingrepp och behandlingar i vården har ökat.

Chefläkare Pelle Gustafson vid försäkringsbolaget Löf skulle gärna se en minskning av utbetalningarna.

– Under 2015 betalade vi ut 630 miljoner kronor vilket är 630 miljoner kronor för mycket, säger han. Siffran stiger korrelerat till hur mycket sjukvård som görs och också att vi har fått in flera anmälningar, säger Pelle Gustafson. 

Men att försäkringsbolaget 2015 betalade ut närmare 100 miljoner kronor mer än året innan till skadade patienter och deras anhöriga, betyder inte nödvändigtvis att det görs mer fel i vården enligt Pelle Gustafson. Han framhåller att om man jämför LÖF:s siffror med data från kvalitetsregister och från en undersökning som gjorts av Sveriges Kommuner och landsting, så har vården blivit säkrare och bättre.

Orsaken till att anmälningarna från patienter som skadats ökat stadigt de senaste åren, kan vara att det dels görs betydligt fler ingrepp i vården, dels att en ny patientsäkerhetslag infördes 2011. Lagen innebär bland annat att vården har skyldighet att ge mer information till patienten när en vårdskada har skett.

En annan orsak till att anmälningarna ökar kan vara att vården nu har lättare att erkänna om något blivit fel, säger Pelle Gustafson .

– Anmälningarna speglar att mörkertalet runt skador i vården har minskat. Det betyder att vården är ärlig och om en skada har inträffat så kallas den en skada och inte en komplikation. Vi döljer inte saker i sjukvården utan vi är ärliga och erkänner att det här är en skada och det ska vi försöka rätta till.

Vilket område är det farligste i vården?

– Vi ersätter flest skador inom vissa specialiteter, men det betyder inte att de i sig är farligast. Det finns risker med varje form av behandling eller operation. Ett område som har varit behäftat med mycket ersatta skador är överviktskirurgi. Men där ser vi nu hur det sjunker undan. Och det beror på att riskerna upptäckts och hanterats, säger Pelle Gustafson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista