Emelie Rosén. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Emelie Rosén. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Chatt om Hudikmappen med Ekots reporter

Här är chatten med Ekots reporter Emelie Rosén granskningen av hur rättsväsendet hanterade den så kallade Hudikmappen.

Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna till chatten. Emelie Rosén kommer snart att börja svara på era frågor!

10:01, 3 March 2016

Emelie Rosén, Ekot: Hej, nu är jag här. Det har varit en hektisk morgon men jag ser fram emot att svara på era frågor.

10:04, 3 March 2016

Lena Lilliér: Alltså. Man säger att detta är något åklagaren gjort på sin fritid och därmed är det inga problem. Hur hade man bedömt det om han på sin fritid hade förskingrat pengar, gjort inbrott, sålt knark eller varit seriemördare??? Är det också saker han borde få göra på sin fritid och sedan arbeta som åklagare på arbetstid?

Emelie Rosén, Ekot: Jag har ställt frågan till hans chef, men han vidhåller att mannen var en effektiv och duktig åklagare och tycker därför att man ska göra den distiniktionen.
Samtidigt har flera av de brott han dömts för skett i anslutning till hans tjänst som åklagare. Han har plockat nummer till unga kvinnor från det interna datasystemet till exempel.

10:06, 3 March 2016

Magnus: Om det är minderåriga inblandade har inte polisen då skyldighet att ingripa skyndsamt? Det är ju inte en cykelstöld som ska avskrivas.

Emelie Rosén, Ekot: Det stämmer, ungdomsärenden ska hanteras skyndsamt. Men här drog också utredningen i gång direkt (jag förutsätter att vi pratar om Hudikmappen). Däremot var det flera åtgärder som inte gjordes alls, eller gjordes först senare under utredningen.

10:07, 3 March 2016

Sly: hej Emelie, fortsätt gräva i brister inom rättsväsendet. Särskilda åklagarkammaren som man ska anmäla till om man upptäcker fel begångna av åklagare och eller poliser .. verkar inte fungera annat som nej.. funktion. Jag har några "fall" som jag kan redovisa. Anmälan mot ex åklagare behöver ligga på en opartisk funktion.. du har grävt fram något som är toppen på ett isberg .. fortsätt

Emelie Rosén, Ekot: Vad bra att du tycker att granskningen är viktig. Tipsa gärna på emelie.rosen@sverigesradio.se
Jag fortsätter!

10:08, 3 March 2016

Pia Olsson: Oavsett, om han gjort ett brott på fritiden, ska han OMEDELBART fråntas sitt ämbete som åklagare.

Emelie Rosén, Ekot: Det har också skett. Statens ansvarsnämnd har beslutat att han skulle bli av med sin anställning. Den fd åklagaren sitter i dag i fängelse.

10:08, 3 March 2016

Pelle: Inga betänkligheter att det sprids ännu mer att upprepa "Hudikmappen" om och om igen, ni ansvarar också för att spridningen inte ska gå vidare. igår och idag har "Hudikmappen" sagts minst 20 ggr

Emelie Rosén, Ekot: Det är sant, vi har diskuterat det mycket. Utifrån vad vi har sett finns inte mappen längre kvar öppet på nätet. Det har varit en viktig aspekt i vårt beslut att ändå prata om "Hudikmappen". Sen tycker vi här att det är en viktig fråga att lyfta, och det har efter vår granskning inletts en översyn av utredningen. Det spelar in att ämnet är så angeläget. Det brottsoffer jag haft mest kontakt med sa också själv att hon ville att det här skulle lyftas och granskas.

10:12, 3 March 2016

Jmz: Hur kan slasken använts i sexbrottsutredningar ? Dvs vilket material har åklagarna bortsett från?

Emelie Rosén, Ekot: Det är tyvärr svårt för mig att svara på. Jag har begärt ut den aktuella slasken (material från utredningen som sorterats bort) men väldigt mycket var sekretessbelagt. Jag jobbar fortfarande med detta, det kan komma fram nya uppgifter.

10:13, 3 March 2016

Mary: Jag lyssnade på reportaget om offret Emma i går och saknade information om förövarna och hur de verkat. Det verkar ju som att en grupp pojkar tillsammans har planerat att lura till sig dessa bilder publicera dem tillsammans för att kränka en hel grupp av tjejer. Är det så?

Emelie Rosén, Ekot: Det är för att vi helt enkelt inte vet, ingen dömdes (eller alls åtalades) för att ha skapat mappen eller lagt ut den på nätet. En kille dömdes för att i två fall ha spridit vidare bilder på tjejer.
Jag kan inte spekulera i hur det hela har gått till. Men det utredningen kommit fram till är att bilder som fanns i mappen skickats till olika killar, så ja, det mesta tyder på att flera var inblandade.

10:17, 3 March 2016

Birgitta 65 år, snart 66 : Jag tycker det är så fel som han gör, åklagaren som blev dömd. Samtidigt så är min undran och flera andras undran, är nu 60+ och kvinna. Hur i fridens namn kan man posera naken? Jag förstår det bara inte.
[Frågan har kortats inför publicering]

Emelie Rosén, Ekot: Vissa av bilderna var smygtagna, men det stämmer att de flesta bilder togs och skickades frivilligt av tjejerna själva. Ofta till en pojkvän eller kille dejtat och haft förtroende för, och också fått löfte från att inte visa bilden för andra.

10:19, 3 March 2016

Lisa: Vad tror du kommer hända nu när de bestämt att titta på ärendet Hudikmappen igen?

Emelie Rosén, Ekot: Nu tittar högre instans på utredningen av Hudikmappen, och det är framförallt de fall som lades ner under utredningens gång som ska granskas. Vad som händer sen är för tidigt att svara på.

10:20, 3 March 2016

Lisbeth Nilsson: Hej Emelie! Tack för din viktiga granskning. Jag har ingen fråga utan vill uttrycka min bestörtning över att det får gå till så här inom svenskt rättsväsende. Och att chefsåklagare Patrik Säflund resonerar som han gör är ofattbart och oacceptabelt.

Emelie Rosén, Ekot: Tack för att du följer granskningen och för uppmuntrande kommentar.
Vi kan inte veta varför han svarar som han gör, men nu har Åklagarmyndigheten ändå valt att göra en översyn av den fd åklagarens arbete så nu sker ändå en granskning. Det är alltså nya uppgifter som kommit från Åklagarmyndigheten i dag.

10:22, 3 March 2016

Janna: Jättebra granskning. Det ska inte tystas ner. De som har gjort fel är rättsväsendet. Bör inte del fokus läggas på utredarnas dvs polisernas undermåliga arbete också? Det finns ganska mycket konstigt som läggs ner utan att man förstår varför just i Gävle.

Emelie Rosén, Ekot: Tack för beröm.
När en brottsutredning leds av en åklagare är det åklagaren som är ansvarig. Hen styr polisernas arbete. Sen kan man mycket väl gå vidare med granskning av polisens kompetens i exempelvis it-utredningar, men det är en annan granskning.

10:24, 3 March 2016

PIA: Hur förklarar Patrik Säflund lögnen ang att den sexdömde åklagaren inte hade hand om några känsliga ärende?

Emelie Rosén, Ekot: Han ser det inte som en lögn utan säger att det handlar om att vi gör olika bedömningar om vad som räknas som känsligt.

10:26, 3 March 2016

Nils Lindström, Ekot: Vi avslutar chatten nu och tipsar om granskningen som fortsätter med fler inslag i radio och på sajten under dagen.

Alla inslag samlas här: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=22774

10:28, 3 March 2016

Emelie Rosén, Ekot: Tack för alla frågor. Jag fortsätter granskningen. Tipsa mig gärna på emelie.rosen@sverigesradio.se

10:29, 3 March 2016


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista