En person ligger i en säng i en korridor på Södersjukhusets akutmottanging.
Foto: TT.

Utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhus

1:27 min

Utskrivningsklara patienter över 65 får vänta allt längre på att lämna sjukhuset. Ökningen är runt tio procent under första halvåret i fjol jämfört med motsvarande period året innan.

Det är tidningen Dagens Medicin som skriver att utskrivningsklara patienter över 65 år under första halvåret i fjol låg kvar på sjukhus drygt 211 000 dagar.

En ökning med tio procent, jämfört med motsvarande period 2014.

Väntan på rehabilitering eller plats på särskilt boende är två orsaker till att de äldre patienterna blir kvar längre än vården kräver.

En som ser risker i utvecklingen är Göran Stiernstedt som på regeringens uppdrag utrett frågan.

  – Väntan på utskrivning är potentiellt skadligt. Exempelvis är risken för infektioner större på sjukhus. Men framför allt behövs ju sjukhusresurserna för annat än att vänta på utskrivning, säger han. 

Sett över flera år går det dock att se både upp- och nedgångar i hur länge patienterna blir kvar på sjukhusen så att säga i onödan.

Men det finns lösningar som bör minska problemet generellt, enligt Göran Stiernstedt.

– Vi lade ju fram ett omfattande utredningsförslag för ett år sedan, och det handlar om ett helt annat samarbete mellan kommun och landsting. Till exempel måste landstingen bli betydligt bättre på att stötta kommunerna med tillgång till medicinskt kompetens efter utskrivning. Kommunerna kanske istället för att vänta på boende måste ta hem patienten med rejält förstärkta resurser i början, säger han. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista