Stor bedrägerihärva – SBAB lurat på 60 miljoner

1:13 min

Riksenheten mot korruption har slagit till mot en bolånerådgivare som misstänks ha lurat bolåneföretaget SBAB på 60 miljoner. Rådgivare misstänks ha tagit emot mutor för att lämna felaktiga uppgifter i låneansökningar till SBAB, skriver dn.se.

– Riksenheten mot korruption utreder en av de större bolånekreditbedrägerierna som har varit på många år, säger kammaråklagare Thomas Forsberg .

Det var tidigare i veckan som polisen slog till mot den misstänkte lånerådgivaren. Det var viktigt att agera snabbt, säger åklagaren.

– Genom vår aktion i veckan har vi förhoppningsvis kunnat få stopp på den brottslighet som höll på, och det är naturligtvis ett stort värde i sig.

Utifrån det antal mål som finns med i utredningen så handlar målet om låneansökning på 60 miljoner och Thomas Forsberg menar att det kan handla om mutor på 15 miljoner.

Nu är fyra personer gripna. Enligt dn.se så handlar den fortsatta utredningen om cirka 30 personer ytterligare.

– Det kommer ju naturligtvis att omfatta väldigt många personer, men jag kan inte gå i detalj på exakt hur många, säger Thomas Forsberg.

Kammaråklagare Thomas Forsberg menar att detta handlar om en mycket farlig systemhotande brottslighet.

– Alla former av angrepp mot kreditsystem tillexempel är ju av oerhört samhällsfarlig art, så det här är en väldigt angelägen brottslighet att stävja.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista