Man står och håller upp hammare i trasig byggnad i Syrien.
1 av 5
Reparationer av byggnader som skadats i kriget i Homs. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Utbränd buss på regimsidan i Homs.
2 av 5
Utbränd buss på regimsidan i Homs. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Kvinnor som köar för mat i Homs.
3 av 5
Kö för mat i Homs. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Ruiner i Homs i Syrien.
4 av 5
Förstörelse i Homs i Syrien. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Ruiner i Kobane i Syrien.
5 av 5
Kobane i Syrien efter striderna. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio

Spänd väntan på eldupphör i Syrien

Fallgropar och frågetecken runt planen på eldupphör
2:01 min

Senast vid lunchtid i dag ska de stridande parterna ge slutgiltiga besked om de går med på det eldupphör som förhandlats fram av bland andra Ryssland och USA. Planen är att eldupphöret ska börja vid midnatt, men efter alla tidigare misslyckade försök är det få i Syrien som vågar hoppas.

Från en kulle i turkiska Kilis kan man se över gränsen till Syrien. Hit kommer syrier som hoppas på att få in signaler från det syriska mobilnätet och för att få en skymt av hemlandet.

FN-sändebudet Staffan de Mistura hoppas att det ska bli eldupphör i Syrien vid midnatt, efter ännu en blodig period då IS utlöst bilbomber i Homs och Damaskus, då den syriska armén och dess allierade ryckt fram med stöd av ryska flygattacker och då Turkiet har skjutit med artilleri över gränsen.

För en vecka sedan flydde Umm Mohammed från en av byarna norr om Aleppo.

– Att sitta här och se hur ditt land slås sönder, det finns inget svårare, säger Umm Mohammed som hon vill kallas. Det är smärtsamt för henne att titta ut över hemlandet, hon har inte kunnat sluta gråta sedan hon lämnade Syrien.

Umm Mohammed har svårt att tro på planen om eldupphör.

– Vi vill bara leva säger hon.

Det finns en rad fallgropar och frågetecken runt planen för att nå en paus i striderna. Bland annat omfattas inte terrorklassade grupper som IS och Nusrafronten.

Turkiska ledare vill att också den kurdiska milisen YPG räknas som en terrorgrupp och Turkiets premiärminister har sagt att landet inte kommer att respektera eld upphöret om Turkiets säkerhet hotas. De stridande parterna har i princip accepterat planen om eldupphör, men den största oppositionsgruppen har stora reservationer och har hittills gått med på att testa under två veckor.

På sjukhuset i Kilis återhämtar sig Sabah efter ännu en operation av sina skadade ben. För ett halvår sen dödades hennes man och fyra av deras sex barn i en flygattack utanför Aleppo. Hon litar inte på att de stridande grupperna kommer att respektera eld upphöret.

– Varje gång de säger att de ska lugna ner situationen så blir det bara värre säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".