Rysk flagga vajar över Vladivostok
Orosmolnen hopar sig över den ryska ekonomin. Foto: Vincent Yu/TT

Ryska protester mot uteblivna löner

2:08 min

Över hela Ryssland protesteras mot sänkta eller uteblivna löner. I Vladivostok har anställda vid en militärfabrik varit utan lön i över ett halvår. 

– Det är redan sex månader som de inte har betalat några löner till oss, berättar Jurij, en av de anställda vid Radiopribor, en fabrik som tillverkar avancerad radioteknik och elektronik på uppdrag av ryska försvaret i Vladivostok.

Enligt den senaste ordern som företaget fått från ryska militären är fabriken den enda i Ryssland som har denna typ av produktion. För de anställda är det obegripligt att ingen av makthavarna i Moskva verkar bry sig eller lyssna.

– Vi varken tror eller hoppas på något bättre, alla besked om att det ordnar sig i morgon har fallit platt och vår protest är ett sista desperat skrik på hjälp, säger Natasja.

Flera av de anställda har lämnat fabriken som nu står helt stilla eftersom elräkningar inte betalats och det inte längre finns material för att fortsätta produktionen. En åklagare är inkopplad. men det handlar framförallt om fabriksdirektören, som sägs ha agerat kriminellt.

Företagsledningen säger sig ha varit i Moskva för att vädja om statligt stöd då det handlar om försvarsindustri. De har sagt till de anställda att allt beror på den ekonomiska krisen.

Över hela Ryssland förekommer nu protester som har med den ekonomiska krisen att göra, men som oftast riktas mot lokala makthavare och inte mot centralmakten i Moskva.

Den superrike oligarken Vladimir Jevtusjenkov är en av ägarna till fabriken. Jevtusjenkov tillhör de 20 rikaste i Ryssland, enligt Forbes. Han äger investmentbolagen Sistema, som är största ägare till telekombolaget MTS.

De anställda i Vladivostok börjar också tvivla på presidenten.

– Putin har ju sagt att vi behöver teknisk kunskap, så varför inte stötta oss. Hela världen är just nu emot oss, vi måste satsa på försvarsindustrin. Jag vet inte längre vem jag ska tro på när det säger en sak och gör något annat, säger Natalja Viktorovna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista