Två unga iranska valarbetare.
Unga iranska kvinnor vill ha förändring. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Mycket står på spel i Iranval

1:56 min

Det är parlamentsval i Iran i dag - en månad efter det att de internationella sanktionerna mot landet hävdes som en följd av avtalet om Irans kärnteknikprogram.

Frågan i dag är om Irans öppning mot världen också leder till öppning och reform inne i landet. Reformisterna i Iran hoppas på det och på framgångar i dagens val. De politiska hökarna gör allt för att förhindra just det och för att behålla sin kontroll över systemet.

– Vi är inte ute efter en ny revolution i det här landet, det är reformer vi vill ha och vi vill kunna rösta fram dem, säger Mahshid.

Hon är tårögd av frustration, en 57-årig sjukgymnast som är bränd av två revolutionära misslyckanden, den folkliga revolutionen 1979 som hon hoppades annat av än en islamisk republik, och den gröna rörelsens uppror mot valfusk efter presidentvalet för 7 år sedan. Nu, säger hon, är enda vägen framåt att gå och rösta på reformistsidan.

Och om många tänker som hon och röstar, istället för att avfärda det som meningslöst, kan det iranska reformistlägret, som stöder den populäre presidenten Rouhani, kanske få ihop åtminstone en stark minoritet i parlamentet, efter 12 år av total konservativ dominans. Reformisterna har enats i en bred allians och det har väckt oro bland Irans politiska hökar.

– Det råder lite oro, säger den konservative analytikern Amir Mohebbian, som har kontakter långt upp i Irans dominerande konservativa system. Men systemet anser sig starkt nog att kontrollera situationen.

Och systemet har slagit tillbaka. Så gott som alla kända namn bland reformisterna har blivit diskvalificerade från att ställa upp i valet och reformisterna anklagas för att få stöd från fiender i väst, speciellt Storbritannien och brittiska BBC.

Och den konservative analytikern Mohebbian talar om president Rouhani som en potentiell trojansk häst för krafter som vill sabotera den iranska revolutionens hela grundvalar.

Två val på samma dag

Den 26 februari går Iran till val. Det handlar dels om att välja ledamöter till parlamentets 290 platser. Men samma dag ska även ledamöter till Expertrådets 88 platser väljas. Det är ett av landets mäktigaste organ eftersom det är ansvarigt för att utnämna Irans högste ledare.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista