Marco Rubio vänster och Ted Cruz höger debatterar med Donald Trump
Marco Rubio vänster och Ted Cruz höger debatterar med Donald Trump Foto: David J. Phillip/TT
Presidentvalet i USA

Trump attackerades från två håll

2:25 min

Affärsmannen Donald Trump attackerades från två håll under nattens debatt mellan de republikanska presidentaspiranterna i USA.

De båda senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz, hans närmaste medtävlare, har ont om tid att försöka komma ikapp Donald Trump för att ha en chans att vinna nomineringen som partiets presidentkandidat.

Scenförändringen var total i nattens debatt. Både Marco Rubio, senator från Florida och Ted Cruz, senator från Texas gjorde för första gången sitt bästa för att attackera affärsmannen Donald Trump, som leder stort både i primärvalresultaten hittills och i opinionsmätningarna.

I slagväxlingen anklagade Marco Rubio Donald Trump för att själv ha anställt illegala invandrare, trots att han föreslår att det ska byggas en mur mot Mexico och att alla som befinner sig illegalt i USA ska deporteras.

Trump angreps inte för de förslagen utan de tre ledande kandidaterna tävlade om vem som var mest restriktiv.

Ted Cruz angrep Donald Trump för att inte vara trovärdigt konservativ, för att ha gett pengar till demokrater som Hillary Clinton och varnade för att Trump inte skulle vinna ett presidentval:

– Vi kan inte riskera att utse honom till kandidat. Han skulle förlora mot Hillary Clinton, sa Cruz.

Debattledarna hade svårt att hålla kontrollen över debatten.

Både Cruz och Rubio har ont om tid och har startat sent för att försöka vända Trumps läge inför den så kallade supertisdagen nästa vecka när flera delstater röstar samtidigt.

Donald Trump, som stod mitt emellan de båda senatorerna, avfärdade dem helt.

– Här står en skojare och där står en lögnare. Den ena klarar inte av det och den andra kan inte tala sanning, sade Trump.

Det republikanska partietablissemanget är skakat inför utsikten att Trump vinner det här och vilka effekter det kommer få för partiets framtid.

Han själv sa ikväll att nu skapar vi ett nytt republikanskt parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista