Foro: TT
Foro: TT

Personal på Försäkringskassan misstänks för brott

"Det här är otroligt allvarligt"
2:17 min

Anställda på Försäkringskassan misstänks för att vara inblandade i fusk med assistansersättningen. Hittills har två personer polisanmälts och myndigheten misstänker att fler kan vara inblandade.

Hur många anställda eller tidigare anställda som kan ha gjort sig skyldiga till att förmedla personuppgifter vet inte Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Jag tycker att det är otroligt allvarligt att vi har kommit på att det finns medarbetare som lämnar ut personnummer till bolag och jag tycker att det är mycket allvarligt att det finns bolag som är intresserade av att ta emot den här informationen, säger Ann-Marie Begler.

Det var för några veckor sedan som myndighetsledningen fattade misstankar om att en anställd på uppmaning av ett assistansbolag, ska ha lämnat ut personnummer på människor med funktionshinder som har rätt till personlig assistans. Den anställde ska ha fått betalt för tjänsten och syftet för assistansbolaget ska ha varit att hitta kunder till sin verksamhet.

I dag kommer ytterligare en anställd att polisanmälas. Båda har kopplingar till de assistansbolag som de misstänks ha gynnat. Hur omfattande det här kan vara vet Ann-Marie Begler inte nu, men ledningen misstänker att det kan växa.

– Nu fortsätter vi att arbeta med detta för att gå till botten med det, säger hon.

De brott som de anställda misstänks för kan vara dataintrång, tjänstefel eller brott mot tystnadsplikten. Försäkringskassan kommer nu att vidta ett antal åtgärder för att undvika att det här upprepas genom att bland annat strama åt möjligheten för de anställda att gå in i de system där personuppgifter på brukare finns.

– Jag tycker att vi har haft för vida behörigheter på myndigheten till de här systemen, säger Ann-Marie Begler, som skriver om de här misstankarna på DN debatt i dag.

Dessutom anser hon att såväl tillsynen som tillståndsgivningen av assistansbolagen måste kontrolleras bättre. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, borde öka kontrollen tycker Begler.

– När det finns privat verksamhet inom välfärdssektorn måste det också finnas en bra tillsyn och en bra kontroll vid tillståndsgivningen.

Brister det i dag?

– Jag tycker att det bör vara en mer omfattande tillsyn av de här bolagen.

Vad är syftet med att gå ut med det här med tanke på att misstankarna gäller två av över 13 000 anställda?

– Det påverkar tilltron både till Försäkringskassan och till assistansreformen. Därför är det viktigt att peka på det här, säger Ann-Marie Begler.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".