16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council

Fritagna flickan är hemma i Sverige

UD: Det är väldigt glädjande
1:17 min

Den 15-åriga svenska flicka som rymde till Syrien i somras och som suttit tillfångatagen hos IS, är hemma i Sverige igen.

Det bekräftar nu Johan Tegel på UD:s presstjänst.

15-år ung och gravid, rymde flickan i somras till Syrien med sin 19-årige pojkvän.

Framme i Syrien kontaktade hon sina föräldrar och berättade att pojkvännen anslutit sig till en Al-Qaida-grupp och påbörjat militär träning.

Själv satt hon då ensam på dagarna i en lägenhet. Hon hade ångrat att hon rest iväg och ville hem.

UD och Säpo kopplades in, men på grund av läget i Syrien kunde svenska myndigheter inte få hem flickan.

I augusti kom uppgifter om att hon och pojkvännen tagits till fånga av IS. Hon ska då ha förflyttats till Irak.

Tidigare i veckan kom så uppgifter från den kurdiska regional regeringen i Irak, om att flickan fritagits. En kurdisk tv-kanal publicerade också en intervju med flickan.

Och nu bekräftar alltså UD att flickan är hemma igen, men ger bara knapphändiga uppgifter om hur arbetet med att få flickan fri har gått till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".