Poliser i motionsspår.
Foto: Christine Olsson/TT

19-åring döms efter mord i joggingspår i Upplands Väsby

I dag kom domen mot den 19-åring som erkänt mordet på en för honom okänd 21-årig kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby i början av augusti. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Attunda tingsrätt dömer mannen för mord och brott mot griftefrid. Han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande:

"Mannen hade innan förhandlingen genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Enligt denna hade mannen begått gärningarna under påverkan av en psykisk störning som inte bedömdes som allvarlig. Tingsrätten inhämtande ett yttrande av Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådet ansåg att den psykiska störningen var allvarlig. Tingsrätten har anslutit sig till den bedömningen."

Gripandet av 19-åringen kunde göras efter ett tips om att han befunnit sig vid joggingspåret den aktuella kvällen och i september häktades han. Han hade då också erkänt att han dödat kvinnan.

Åklagaren väckte åtal för mord, brott mot griftefrid och försök till grov våldtäkt.

Mannen har förnekat att han överfallit kvinnan i syfte att begå en brutal våldtäkt och tingsrätten har inte funnit det bevisat att mannen haft ett sådant syfte redan från början. Tingsrätten har därför ogillat åtalet för försök till grov våldtäkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista