Skylt till Försäkringskassan.
Foto: Jessica Gow/TT.

Försäkringskassans personal tidigare inblandad i assistansfusk

1:53 min

Det är inte första gången som anställda vid Försäkringskassan misstänks för fusk i samband med assistansersättning. En av Försäkringskassans anställda dömdes i assistansmålet i Södertälje i fjol i hovrätten.

Kriminalkommissarie Torbjörn Hermansson som utredde ärendet är inte förvånad att nya fall nu dyker upp.

– Jag tror att man är väldigt naiva på många myndigheter, att man inte tror att sådant här förekommer helt enkelt. Men det är så stora pengar i våra utbetalningssystem idag och det är väldigt enkelt att komma över så jag är inte förvånad över att det finns sådana personer, säger Torbjörn Hermansson.

Den anställde vid Försäkringskassan som dömdes i Södertälje hade en nära koppling till huvudmannen i målet. Enligt hovrättsråd Bertil Ahnborg hjälpte han sin fru att fuska. Hon var en av flera som på pappret var assistenter och på så sätt fick bolaget ut ersättning från Försäkringskassan, men de besökte inte brukarna. Hennes man som var anställd på Försäkringskassan hjälpte sin fru med upplägget av fusket. Båda dömdes till grovt bedrägeri.

Även de båda anställda vid Försäkringskassan som nu är polisanmälda har kopplingar till de assistansbolag som de misstänks ha gynnat. Enligt Försäkringskassan har deras båda anställda lämnat ut personnummer på människor med funktionshinder som har rätt till personlig assistans.

Assistansbolagen kunde på så sätt hitta nya kunder och de anställda på Försäkringskassan ska ha fått betalt för sina tjänster. Försäkringskassan utesluter inte att fler är inblandade. Nu skärps kontrollerna på Försäkringskassan.

– Det vi gör det är ju att titta på våra behörigheter, om vi kan snäva åt behörigheterna så att man har tillgång till färre system helt enkelt. Och sedan utökar vi också våra egna interna kontroller i de här systemen och ser hur de används, säger generaldirektör Ann-Marie Begler.

Kriminalkommissarie Torbjörn Hermansson säger samtidigt att Försäkringskassan antagligen är bättre än andra myndigheter på att upptäcka fusk.

– Jag tror att det finns på andra myndigheter också fast man kanske inte har upptäckt dem. Det hedrar ju faktiskt Försäkringskassan att man hittar de här personerna. Jag tror att problemet är betydligt större än vad vissa tror, säger kriminalkommissarie Torbjörn Hermansson.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler kräver också att IVO - Inspektionen för vård och omsorg utökar kontrollerna av assistansbolagen.

– Ja, vi kan det om vi får in ytterligare impulser. Alltså alla anmälningar, klagomål vi får in. Det är ju det som blir vårt underlag och får vi det vi behöver så kommer vi naturligtvis att prioritera assistansen, säger Lena Carp som är inspektör på IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista