Maria Hamilton
1 av 2
Maria Hamiltons son Dontre sköts ihjäl av en vit polis. Nu är hon en i kampanjen "Mödrar för rättvisa" som arbetar för att Hillary Clinton ska bli president. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Lucia McBath
2 av 2
Lucia McBaths sjuttonåring Jordan dödades av en vit man. Lucia Baths har en bakgrund i medborgarrättskampen och känner ansvar för att fortsätta arbetet mot diskriminering. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio

Clinton får stöd av "Mödrar för rättvisa"

3:30 min

Inför Demokraternas primärval i South Carolina i morgon leder Hillary Clinton stort över konkurrenten Bernie Sanders enligt opinionsmätningarna. Hillary Clinton har stöd av en grupp afro-amerikanska kvinnor som kallar sig Mödrar för rättvisa. Alla har barn som skjutits ihjäl eller dött en våldsam död på annat sätt.

Maria Hamiltons son Dontre Hamilton var 31 år när han sköts till döds av en vit polis med fjorton skott i Milwaukee Wisconsin den 30 april 2014.

Maria Hamilton saknar sonens hela väsen, säger hon, och att han inte finns där för sin son eller sina syskonbarn.

Dontre Hamilton var diagnostiserad som schitzofren men enligt de första poliser som kom till parken där han satt den här dagen, alltför nära ett kafé tyckte personalen, utgjorde han inte någon fara för någon.

En nytillkallad polis tyckte tvärt om och bad Dontre Hamilton flytta sig. Det gjorde han men med protesten att han nyss fått lov av andra poliser att sitta där han satt. Polisen svarade med att slå honom med sin batong, Dontre Hamilton försökte värja sig och blev skjuten till döds.

Polisen avskedades men dömdes inte.

Maria Hamilton fick inte heller någon medkänsla, säger hon, från myndigheterna.

– Min guvernör hörde inte av sig och beklagade, inte någon av senatorerna heller. Min son var en vänlig man, men de sa att han attackerade polisen och förtjänade att skjutas i en park, säger hon.

Maria Hamilton hoppas att Hillary Clinton ska blir president och bidra till att delstaterna ändrar sina lagar för att utreda och ställa poliser till svars.

Bernie Sanders har ingen trovärdighet i Maria Hamiltons ögon. Hon har lagt märke till honom först nu.

Han har inte samspelat med storstädernas folk. Jag har inte ens reflekterat över att rösta för honom.

En annan av mödrarna, Lucia McBath har aktivt valt bort Bernie Sanders på grund av vapenfrågan, där hon tycker att Hillary Clinton driver kravet på ökad kontroll mer effektivt, utan undantag för den jagande glesbygdsbefolkningen.

Lucia McBaths sjuttonåring, Jordan, sköts till döds av en vit man, som så småning dömdes till livstid i fängelse.

Hon är förvissad om att dådet är rasistiskt.

Jordan och tre kompisar hade stannat med sin bil för att handla. Mördaren körde upp bredvid dem och klagade över att de spelade för hög musik. De svarade att han kunde dra upp rutan, då tog han fram ett vapen och sköt, berättar Lucy Bath.

– Det var fyra svarta killar som mördaren hade bestämt inte hade något värde. Han använde nedsättande ord om dem och sköt för att döda.

Lucia McBath berättar att hon är uppvuxen med medborgarrättskampen och att hon känner ansvar att föra den vidare. Hon tycker att alla händelse det senaste året där videodokumentation blottlagt övervåld mot svarta från poliser är en kombination ökad uppmärksamhet av det som händer och växande rasism i USA.

Rasismen har ökat under Barack Obamas tid som president, anser hon.

Lucy Baths son Jordans mördare dömdes till livstids fängelse, men att rättssystemet fungerade för oss innebär inte att det är rättvist.

Det finns ingen rättvisa förrän jag kan förhindra att någon annan dör. Det finns ingen rättvisa förrän jag kan se en mor i ögonen och säga att rättssystemet fungerar och det går inte utan att ändra lagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista