Daniel och Victoria samt Estelle.
Daniel, Victoria och Estelle i en studio. Estelle är tre veckor på fotografiet. Foto: Kate Gabor/Kungahuset

Kunglig födsel - detta händer nu

När ett kungligt barn fötts, följer en rad ceremonier.


Officiellt är det Riksmarskalken Svante Lindqvist som ska informera rikets ledning om händelsen. Det betyder att statsminister Stefan Löven är en av de allra första att få veta detaljerna kring kronprinsessan Victorias och prins Daniels nyfödda bebis.

Kungen informerar om prinsens namn, tilltalsnamn och titel vid en konselj på Slottet i dag klockan 11.15.

Så snart försvarsmakten informerats om födseln skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm. Den kommer att vara 21 skott. Om födseln ägt rum på natten skjuts saluten klockan 12.00.

Dagen efter födseln sker bevittningen av det nyfödda barnet. Det är talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Lövén och överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke som besöker bebisen och modern kronprinsessan och sedan skriver under ett dokument som förses med ett sigill. 

Det här är en praxis sedan många år, där bevittningen ursprungligen handlade om att se till att det kungliga barnet inte var en bortbyting. Förr i tiden samlades folk på slottet för att kontrollera att kungabarnet var "äkta".

Samma dag håller också kungen en konselj på slottet, där regeringen informeras om vad barnet ska heta och vilket tilltalsnamnet ska vara. Kungen meddelar också barnets titel och vilket hertigdöme det tilldelas. Det sker kl 11.15 och vi sänder ceremonin live på webben.

Strax efteråt hålls en tacksägelsegudstjänst, en Te Deum, i Slottskyrkan. Det är en kyrklig ceremoni som äger rum vid viktiga händelser i kungafamiljen. Hit bjuds både familjemedlemmar och representanter för det officiella Sverige.

Sedan brukar det dröja ungefär tre månader innan barnet kommer att döpas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista