En nordkoreansk man arbetar med en kraftledningsstolpe. Foto: AP Photo/Scanpix
Foto: TT.

Nya sanktioner kan vänta Nordkorea

1:34 min

Det kan bli skärpta sanktioner mot Nordkorea. Kina och USA har kommit överens inför en omröstning i FN:s säkerhetsråd.

Enligt det amerikanska förslaget ska Nordkoreas fortsatta utveckling av kärnvapen straffas genom tvångsinspektioner av nordkoreanska export- och importprodukter, förbud mot export av konventionella vapen och finansiella restriktioner för att förhindra utveckling av atomvapen.

Landet ska också straffas med begränsningar av Nordkoreas export av kol, järn, guld, titan och sällsynta jordartsmetaller samt förbud mot export av flygbränsle till Nordkorea.

Kina har utryckt missnöje med den militära upptrappningen på den koreanska halvön och uppmanat både Nord- och Sydkorea att återvända till förhandlingsbordet.

Enligt rapporter ska Kina nu vara överens med USA om innehållet i en ny resolution som snart kan röstas fram av FN:s säkerhetsråd, och som tvingar FN:s medlemsstater att se till att sanktionerna mot Nordkorea efterlevs.

För Kinas del präglas inställningen till Nordkorea av flera hänsynstaganden. Kina vill inte att den koreanska konflikten trappas upp, men har också ekonomiska förbindelser med Nordkorea och ett starkt intresse av att regimen i landet inte ska kollapsa.

– Det får varken utbryta krig eller oroligheter på den koreanska halvön, sade den kinesiska utrikesministern Wang Yi i ett tal igår efter att ha träffat president Barack Obama Washington.

Kinas överväganden kommer att vara avgörande för hur hårt nya sanktioner kommer att drabba Nordkorea i praktiken.

Den kinesiska utrikesministern underströk också att om USA vill utöka försvaret mot Nordkorea genom att placera vapen i Sydkorea, måste man först komma med en ordentlig förklaring som Kina kan godta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista