Några verk i Tom Böttigers konstsamling.
Några verk i Tom Böttigers konstsamling. Foto: Douglas Ädel/Sveriges Radio.

Ökat intresse för att investera i konst

1:46 min

Konstmarknaden har gått starkt flera år nu och satt rekord på rekord. Det tillsammans med den osäkra börsen verkar ha ökat intresset för att investera i konst där priserna nu är upptrissade.

En av de som tror att kvalitetskonst alltid komma vara en god investering på sikt är konstsamlaren Tom Böttiger.

– Men sen finns det rätt många verk utav konstnärerna som inte alls är lika bra som de bästa verken.

Omsättningen på den västerländska konstmarknaden har haft en stark uppåtgående trend sedan finanskrisen 2008.

2014 uppgick den globala försäljningen till 475 miljarder kronor, enligt The European Fine Art Foundation.

För 2015 har siffrona ännu inte publicerats, men klart är att fjolåret var ett starkt konstår. Flera medier rapporterar om en av tidernas största privata konstaffärer hittills där den amerikanska miljardären Kenneth Griffin uppges ha köpt två tavlor för den hissnande summan 4,2 miljarder kronor.

Privatpersoner får också hjälp av banker att investera på konstmarknaden. Det säger Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet i Stockholm.

– Jag vet ju att vissa, som City Group i New York och Deutsche Bank och några till, aktivt hjälper människor att placera pengar i värdepapper, i råvaror och i konst. Det kan vi ju tycka är konstigt, men när aktiemarknaderna är väldigt labila så kanske man tycker att man sprider riskerna och köper lite konst.

De svenska prisnivåerna är inte i närheten av de internationella. Den sannolikt dyraste svenskauktionerade tavlan 2015 gick på 13,7 miljoner kronor. Daniel Birnbaum tycker att den investeringsorienterade delen av konstmarknaden är beklaglig.

– Det är ju tråkigt för oss som tycker om konst av helt andra anledningar och inte har någon som helst relation till det här och tycker att det har blivit ett bättre konstverk för att det har stigit i värde. Men det är ju människor som tänker att det är ju också ett sätt att tjäna pengar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista