15-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
15-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council

Psykolog: Fritagna 15-åringen behöver trygghet

"Det kan dyka upp mardrömmar"
1:52 min

I dag bekräftar utrikesdepartementet att den svenska tonårsflickan som varit fångad hos terrorgruppen IS är hemma i Sverige igen. Nu är det viktigt att hon får ett bra omhändertagande, säger psykologen Fredrik Garpe.

Flickan rymde till Syrien med sin pojkvän i somras och tillfångatogs där av IS. 

– Sannolikt behöver hon människor runt omkring sig som kan hjälpa henne att känna sig trygg. Hon behöver säkert också möjlighet att prata med någon som har kunskap kring normala reaktioner på sådana här påfrestande händelser, så att hon heller inte blir skrämd av sina egna reaktioner, säger Fredrik Garpe vid kris- och traumacentrum i Stockholm.

När flickan rymde till Syrien med sin 19-årige pojkvän var hon 15 år och gravid. Sedan dess har hon levt under svåra omständigheter, har hon kunnat berätta i sporadiska kontakter med sin familj hemma i Sverige. Bland annat ska hon ha förts till Irak av IS.

Tidigare i veckan kom uppgifter från den kurdiska regionala regeringen i Irak om att flickan fritagits från IS. I dag bekräftar svenska UD att flickan är hemma i Sverige igen.

– UD kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige. Det här har kunnat ske genom samarbete mellan myndigheter här i Sverige och internationellt, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Flickan ska ha fött ett barn under tiden i fångenskap. Hur det gått med barnet och om det är med hem till Sverige är ännu oklart.

Psykolog Fredrik Garpe vid kris- och traumacentrum menar att det nu finns en klar risk att den 15-åriga flickan utvecklar posttraumatiskt stressyndrom. Han säger att det därför är viktigt att både flickan och hennes familj får kunskap om vilka reaktioner hon kan drabbas av efter tiden i krigets Syrien och fångenskapen i Irak.

– Man kan ha olika typer av återupplevanden, alltså påträngande minnesbilder. Det kan dyka upp mardrömmar, hela händelseförloppet dyker upp som en rullande film i huvudet, säger Fredrik Garpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".