Carmelite-systrar i norra Dublin förbereder här sina röster i dagens parlamentsval.
Carmelite-systrar i norra Dublin förbereder här sina röster i dagens parlamentsval. Foto: Peter Morrison/AP

Ekonomin i fokus i Irlands parlamentsval

1:08 min

Ekonomiska frågor står i centrum i parlamentsvalet i Irland i dag. Landet tyngs fortfarande av åtstramningspaketet som regeringen införde när Irland var nära att gå i statsbankrutt under finanskrisen.

Kamerorna smattrar när Irlands president Michael Higgins röstar i dagens parlamentsval i Irland. Alla opinionsundersökningar pekar mot att landet kommer att få ännu en koalitionsregering. Centerpartiet Fine Gail ser ut att återigen bli största parti, men koalitionspartnern socialdemokratiska Labour verkar straffas av väljarna för sin medverkan i landets omfattande åtstramningspaket.

Irland var ett av de länder som sökte och fick ett räddningsprogram av den övriga Eurozonen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden. Den utlösande faktorn bakom krisen var att den dåvarande regeringen valde att garantera att landets samtliga banker skulle räddas undan hotande konkurs efter en vildsint utlåning under 90-talet och början på 2000-talet.

Under de fem åren som gått, har de irländska statsfinanserna återhämtat sig bäst av alla länder som räddades av de internationella långivarna under krisen. Men priset har varit högt för irländarna. Lönerna har hållits nere, skatterna har höjts och nya avgifter på vatten och energi har införts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista