Skylt till Försäkringskassan.
Foto: Jessica Gow/TT.

Försäkringskassans trovärdighet skadas

2:11 min

Trovärdigheten i systemet för personlig assistans kommer att ta mycket skada av att personer på Försäkringskassan lämnat ut sekretessbelagda personuppgifter till assistansbolag. Det tror bland andra Maria Persdotter som är ordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Det är känsliga uppgifter som på det här viset läckt ut till andra bolag, så det är integritetskränkande för de som är drabbade, säger Maria Persdotter på RBU.

– Sedan är det också väldigt illa för trovärdigheten i det här systemet att det finns luckor på det här sättet och att statliga tjänstemän gör så här. Det tycker jag är förskräckligt.

Två anställda på Försäkringskassan har polisanmälts för att ha lämnat ut personuppgifter till assistansbolag och myndigheten tror att fler kan vara inblandade.

De anmälda har koppling till bolagen som de hjälpt att få tag i kunder.

Försäkringskassan sitter på mycket känslig information om de personer som får assistansvård, berättar Maria Persdotter.

– Om man ansöker om personlig assistans görs det en utredning på precis allt man behöver ha hjälp med. Det kan till exempel vara hur lång tid behöver jag för att gå på toaletten, kan jag torka mig själv. Det är väldigt integritetskänsliga uppgifter, säger Persdotter.

Hon är framför allt orolig för att systemet med personlig assistans som hon tycker fungerar bra ska börja ifrågasättas. Hon är tacksam för reformen från 90-talet som gav henne möjligheten att få hjälp att ta hand om sin rörelsehindrade dotter.

– Det är kanske en av de mest fantastiska reformerna som vi har genomfört i Sverige.

År 2014 krävde Försäkringskassan tillbaka nästan 200 miljoner kronor från assistansbolag som inte ansågs ha följt reglerna. Efter de nya misstankarna ska myndigheten nu se över sina rutiner.

– Vi ska titta på om man kan snäva åt behörigheterna så att man har tillgång till färre system. Sedan ska vi också utöka våra egna interna kontroller i de här systemen så att vi kan se hur de används, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista