Mattias Karlsson
Foto: TT

Karlsson medverkade med falskt namn på högerextrem sajt

2:25 min

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har under pseudonym medverkat på en sajt som han senare själv betecknade som nyfascistisk. Han har också vid upprepade tillfällen länkat till sajten i mejl till andra i partiledningen, det skriver Expressen idag.

Sajten som det handlar om - Motpol - bekräftar också att Mattias Karlsson medverkade. Daniel Friberg är chefredaktör på Motpol.

– Han medverkar i en väldigt ingående intervju under pseudonymen Anders Lundgren, säger Daniel Friberg.

Är du helt säker på att Anders Lundgren är Mattias Karlsson?

– Ja absolut.

Mattias Karlsson säger sig inte minnas om han medverkade eller inte, men säger att det är mycket möjligt att det var så.

– Jag har ingen tydlig minnesbild av det och jag kan inte bekräfta det i och med att jag inte har kvar mejlen men Expressen hävdar det och det är mycket möjligt att det var så, säger Mattias Karlsson.

Motpol betecknas av den antirasistiska stiftelsen Expo som nyfascistisk. SD har under de senaste åren uteslutit en rad medlemmar bland annat på grund av att de har gjort rasistiska uttalande. Patrik Ehn uteslöts 2013 delvis på grund av att han hade länkat just till Motpol.

– Jag blev ju utesluten på grund av artiklar som jag hade delat på sajten, säger Patrik Ehn.

Om det säger Mattias Karlsson såhär.

– Det är inte enskilda händelser eller saker som ligger till grund för uteslutningen.

Och sedan 2013 säger Mattias Karlsson att han inte har länkat till Motpol eftersom han tycker att Motpol har blivit nyfascistisk.

– Jag började betrakta den som nyfascistisk 2013.

Någonting som Expos expert på högerextremism Johathan Leman inte håller med om.

– Så är det verkligen inte, om man tittar på texter från 2006 är det texter av samma grova karaktären och det fortsätter så. Han har ingen poäng i det alls faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista