Tre kvinnor står vid ett bord och skriver.
Kvinnor i en röstningslokal i Teheran. Foto: Vahid Salemi

Röstningstiden i valet i Iran förlängs

1:34 min

Reformister och konservativa krafter står mot varandra i det iranska valet, där röstningstiden i dag förlängts för att alla ska hinna rösta.

Reformisterna har uppmanat iranierna att använda sin rösträtt istället för att bojkotta valet.

I Teheran har det i dag sett ut i som om människor har hörsammat reformisternas vädjan om högt valdeltagande. Det har varit långa köer vid många vallokaler och hoppfulla reformistväljare tror att de ska kunna bryta de konservativas politiska dominans.

– Vi har kommit för att rösta mot fundamentalisterna. Vi vill inte att de ska kontrollera parlamentet så vi röstar på reformister och moderata grupper, säger gymnasieläraren Hassan Mohammadi.

Kön av entusiastiska väljare sträcker sig runt hörnet ner på nästa gata. Mohammadi säger att han är lycklig över den långa kön, det här är den nya strategin mot de politiska hökarna. Att rösta bort dem.

Det är en populär vallokal och långt ner i kön står en av reformisternas Teherankandidater, Farideh Oladeghabad. Om det verkligen blir högt valdeltagande kan vi vinna i Teheran säger hon.

– Det här är steg två för oss, det första var den moderate presidenten Rouhanis seger i presidentvalet för 3 år sedan, säger hon.

Nästan alla i kön är reformistväljare och när en konservativ parlamentsledamot kommer ut efter att ha röstat bildas en liten demonstration bakom honom. ”Vi vill inte ha dig, gå och kom inte tillbaka” ropar de.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista