En röd gubbe och SBAB.s logga
De manipulerade dokumenten har legat till grund för SBAB:s bedömningar i kreditprövningar. Foto: Anders Wiklund / TT

Bedrägerimisstänkta har häktats

1:13 min

Fyra personer har under fredagen häktats misstänkta för inblandning i den bedrägerihärva där SBAB ska ha lurats på 60 miljoner kronor.

De häktas på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri respektive för grovt tagande av muta.

– Vi har naturligtvis tagit det här på allra största allvar och sett över våra processer och rutiner och infört ett antal förstärkta kontroller i samband med vår beslutsprocess. Naturligtvis så ska vi inte utnyttjas av bedrägliga personer, säger Christine Ehnström som är chefsjurist på SBAB.

I centrum står en bolånerådgivare som ska ha hjälpt ett stort antal privatpersoner att få bolånekrediter som de troligtvis annars inte skulle ha fått, som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om.

För detta har rådgivaren enligt åklagaren tagit emot mutor på 15 miljoner kronor.

Det var i höstas som företaget Bättre Bolån fattade misstanke om att en av deras anställda bolånerådgivare, mot betalning, hade manipulerat dokument som ligger till grund för låneansökan.

– Det som händer då är att vi utreder vidare, vi stänger av personen från verksamheten omgående, och sedan upprättar vi en polisanmälan. Sedan har vi tillsammans med polisen utrett saken och det är där vi står idag, säger Lars Andersson, VD för Bättre Bolån.

De manipulerade dokumenten har legat till grund för SBAB:s bedömningar i kreditprövningar. När det sedan gäller själva bolånet så finns säkerheter i form av skuldebrev och panter för det boende som lånats till, poängterar Christine Ehnström.

– Men av försiktighetsskäl har vi gjort en förlustreservering för befarade förluster om tjugo miljoner kronor i vårt bokslut för 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista