FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura (t.v.) beslutade i går att ta en paus i samtalen.
FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura. Foto: Martial Trezzini/TT och Hassan Ammar/TT

FN: Fredssamtal återupptas - om eldupphör respekteras

10 min

Under fredagskvällen meddelade FN-sändebudet Staffan de Mistura att fredssamtalen kommer att återupptas den 7 mars om eldupphöret i Syrien respekteras i stora drag så att humanitär hjälp kan komma fram.

Vid klockan 23.00 på fredagskvällen började eldupphöret i Syrien att gälla.

FN:s säkerhetsråd ger sitt enhälliga stöd till eldupphöret och kräver att alla parter i konflikten följer överenskommelsen.

Lena Ag som är generalsekreterare för Kvinna till Kvinna är försiktigt positiv till Misturas besked i dag. 

– Man måste se alla små tecken som positivt. Men det finns betydande aktörer som inte är involverade i det här avtalet. Det är en väldigt känslig situation, våra parter är positiva men är osäkra till att det ska hålla, säger hon i kvällens Studio Ett. 

Ett av villkoren till återupptagna fredssamtal är att hjälpsändningarna nu släpps fram. Lena Ag betonar att situationen är väldigt känslig men att förhoppningarna finns. 

– Det är komplext och paradoxalt att inför fredssamtalen i Geneve för några veckor sedan såg vi att våldet eskalerade i till exempel i Aleppo och nu inför detta eldupphöret har Ryssland intensifierats sina bombnigar så det är en väldigt komplex situation. Men alla hoppas ju på att de humanitära leveranserna ska komma fram på ett bättre sätt nu, säger Lena Ag.

– Det här eldupphöret behöver knytas till en politisk process det är därför Mistura nu går ut snabbt och säger att 7 mars ska förberedande samtalen återupptas. För att man behöver knyta ihop det här till en politisk process, annars riskerar det här att gå om intet, säger Lena Ag på Kvinna till Kvinna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista